Societat 15/08/2020

Salut vol fer PCR a un terç del barri de Torre Baró aquest cap de setmana

Els cribatges massius arriben a Barcelona i seguiran al barri del Besòs i el Maresme dilluns

E.f.
3 min
Les proves al centre cívic de Torre Baró es faran entre dissabte i diumenge de nou a set de la tarda

BarcelonaEl barri de Torre Baró de Barcelona s'ha aixecat amb alguns veïns que esperaven a les portes del Centre Cívic perquè comencessin les proves PCR que es faran durant tot el cap de setmana (de nou a set de la tarda) per detectar infectats asimptomàtics que poden contagiar el coronavirus sense saber-ho. Els cribatges massius volen arribar entre avui i diumenge a 800 persones, pràcticament un terç de tots els veïns d'un dels barris que presenta xifres d'incidència del coronavirus que gairebé tripliquen les de la mitjana de la ciutat, segons ha explicat la tinent d’alcalde de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de Barcelona, Laura Pérez. Aquesta tarda ja s'havia assolit més de la meitat de l'objectiu i s'havien fet 485 proves, segons del dpartament de Salut.

L'estratègia de detecció precoç que representen aquestes proves voluntàries als veïns pot ajudar a frenar contagis, ha insistit el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que també ha subratllat la importància de respectar les quarantenes de 14 dies en casos positius o contactes estrets, "encara que sigui feixuc i difícil". La tria de Torre Baró s'ha fet tenint en compte la taxa d'incidència dels últims 14 dies, que frega els 500 quan a tota la ciutat és de 174. "No és que hi hagi una dinàmica de barri concreta que preocupi, ja hem insistit que el que afavoreix que el virus corri són les aglomeracions, la mobilitat i, en el cas de les grans ciutats metropolitanes, la densitat de població, especialment gran en alguns barris", ha apuntat Argimon.

Cua al centre cívic de Torre Baró per l'inici dels cribratges massius

Per això, ha afegit que és important acompanyar els veïns que es troben en situacions més vulnerables i que hagin de fer quarantena amb mesures de caràcter social i econòmiques. "Cal ser conscients que hi ha persones que pateixen precarietat laboral, que treballen en l'economia informal i que han de sortir a treballar, per garantir ajuts des dels serveis socials municipals i des de la mateixa Generalitat" amb mesures com la posada en marxa de les rendes mínimes, deia el secretari de Salut Pública.

La regidora ha insistit que l'actuació comunitària per part de l'Ajuntament busca fer aquest acompanyament als veïns. Més enllà de les proves PCR també s'informa els veïns d'altres alternatives i opcions en casos, per exemple, que no tinguin condicions de garantir un confinament segur d'un positiu. Pérez ha destacat la bona rebuda de les proves PCR a Torre Baró, una mostra "de sentiment de barri i responsabilitat col·lectiva" perquè la situació millori i les xifres baixin. A partir de dilluns, i també durant dos dies, les proves massives es traslladaran al barri del Besòs i el Maresme, també amb taxes de contagi de quasi el triple que la mitjana catalana.

El veto al fumar al carrer

Argimon també ha subratllat el suport del Govern a la prohibició de fumar al carrer si no es pot garantir una distància de seguretat. Ha rebatut als restauradors que consideraven que no els afectava la mesura que la distància establerta són dos metres (i no 1,5 metres com hi ha entre taules de molts establiments) i ha recordat que no hi pot haver ningú al costat del fumador. La prohibició, en tot cas, serà efectiva un cop la Generalitat adapti l'ordre que va emetre el ministeri de Sanitat aquest divendres.

També s'ha referit a les mesures que afecten l'oci nocturn, des d'ara, a tot l'Estat. "No són una novetat per a nosaltres", ha dit Argimon en referència a la prohibició vigent d'obertura a les discoteques catalanes. Sobre el tancament de bars i restaurants a la 1 de la matinada que han pactat totes les CCAA, ha reiterat que també s'aplicarà, tot i que per ara hi ha vigent la decisió el TSJC de fa unes setmanes, que va rebutjar limitar els horaris de tancament d'aquestes activitats a la mitjanit com havia plantejat el Govern.

De moment, i fins que s'adopti la mesura del ministeri, la decisió del jutge preval, ha dit Argimon, que ha recordat que la Generalitat ha presentat de nou al·legacions per poder limitar els horaris de bars i restaurants i que confia en la "recapacitació" del TSJC.

stats