MEDI AMBIENT
Societat 27/09/2019

Un terç dels estudiants catalans secunden l'aturada mundial pel clima i no van a classe

Centenars d'estudiants es congreguen a la plaça Universitat de Barcelona sota el lema "El capitalisme mata el planeta", en l'avantsala de la protesta d'aquesta tarda

Elena Freixa
4 min
Centenars d'estudiants es manifesten a la plaça Universitat de Barcelona

BarcelonaNotable seguiment dels estudiants catalans a la vaga mundial pel clima, una protesta liderada per Fridays for Future que posa èmfasi en la cerca de solucions per a l'emergència climàtica. Dues dades que ho posen de manifest: un terç dels estudiants de 3r i 4t d'ESO, Batxillerat, formació professional i Escoles Oficials d'Idiomes (32,9%) no han acudit a les aules, i centenars d'estudiants s'han congregat aquest divendres a la plaça Universitat sota el lema "El capitalisme mata el planeta", en l'avantsala de la protesta d'aquesta tarda, que vol forçar una reacció dels governs que aturi l’escalfament global creixent.

"Hi ha més plàstic que sentit comú", "No hi ha planeta B" o "No hi ha futur sense planeta" són alguns dels missatges que els joves han escrit en les desenes de pancartes que han lluït i que han combinat amb crits com "Si el planeta fos un banc, ja l’haurien rescatat".

La vaga ha tingut un seguiment desigual al territori. Segons les dades facilitades pel departament d'Educació, les Terres de l'Ebre, amb un 80,94%, és on l'aturada ha tingut més adeptes. Es tracta d'unes comarques molt mobilitzades per qüestions climàtiques, donat que el delta de l'Ebre és la zona més paradigmàtica on ja es poden veure els efectes del canvi climàtic: “És com el nostre Àrtic, on tot pot ser més evident i més aviat”, constatava a l'ARA el director de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Salvador Samitier, aquest cap de setmana. En l'altre costat de la balança, tan sols el 16,93% dels alumnes del Consorci d'Educació de Barcelona han seguit la vaga.

A banda de les Terres de l'Ebre, el Vallès Occidental són les dues úniques zones on s'han aturat més de la meitat dels alumnes. Aquestes són les dades per demarcacions: Consorci d'Educació de Barcelona, 16,93%; Barcelona Comarques, 20,11%; Girona, 21,02%; Maresme i Vallès Oriental, 28,62%; Tarragona, 29,54%; Lleida, 43,53%; Catalunya Central, 48,12%; Baix Llobregat, 49,78%;

Vallès Occidental, 70,90%; Terres de l'Ebre, 80,94%.

De fet, en moltes localitats del país també hi ha hagut concentracions aquest mateix matí per poder desplaçar-se a la manifestació pel clima que hi ha convocada a la tarda al centre de Barcelona, que serà la primera prova de foc del moviment. Una manera de comprovar quants esglaons ha pujat en poc temps la preocupació ciutadana per l’emergència climàtica que amenaça el planeta, de la qual els experts fa temps que adverteixen. Barcelona, Girona, Lleida i fins a una dotzena més de ciutats catalanes i d’altres de la resta d’Espanya s'han sumat també a la vaga mundial pel clima. “La participació servirà per demostrar com a societat fins on estem preparats per fer la transició energètica i ecològica, que no pot esperar més”, augurava ahir un dels portaveus de Fridays for Future a Barcelona (F4F), Guillermo Chirino. Aquest moviment juvenil, nascut al febrer, ha sigut un dels impulsors no només d’aquesta convocatòria, sinó també de les accions que s’han anat succeint arreu del món per forçar una reacció dels governs que aturi l’escalfament global creixent.

“Confiem en una manifestació històrica no només a Barcelona sinó a totes les ciutats on s’ha convocat la mobilització”, assegurava ahir Chirino. La vaga pel clima compta amb molts suports i variats: des d’entitats i moviments ecologistes fins a moviments socials i veïnals, passant per sindicats, sindicats d’estudiants, AMPAs escolars, famílies i ciutadans que a títol individual també s’espera que protestin avui als carrers. “Estem molt satisfets amb la resposta, que ha arribat d’àmbits molt diversos: s’han sumat a la mobilització el sindicat de manters, el moviment feminista del 8-M o el de Brasileres Contra el Feixisme”, explicava Chirino.

Més pressió sobre Barcelona

La mobilització central a Barcelona està convocada a les 18 hores als Jardinets de Gràcia i el recorregut acabarà a la plaça de Catalunya. Ara bé, els actes començaran ja de bon matí en diferents punts de la ciutat. Els activistes de F4F, juntament amb Ecologistes en Acció, Greenpeace o Climacció, han fet una crida a concentrar-se a les 13 hores a la plaça de Sant Jaume, on està prevista una xerrada de Yayo Herrero i Daniela Ortiz.

Els portaveus de les entitats confien reunir-se cap a aquella hora amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè els digui en quin punt d’avaluació o aplicació estan les set mesures urgents que li van traslladar fa uns mesos per lluitar contra la contaminació atmosfèrica i les emissions a la ciutat. “Estem insatisfets amb mesures com la zona de baixes emissions per als vehicles o el pla Clima municipal, perquè estructuralment parlant són insuficients per combatre el problema que amenaça la salut de les persones”, va avançar ja ahir Chirino.

Des de la plaça Sant Jaume els concentrats aniran fins al punt d’inici de la manifestació, que està previst que s’estructuri en quatre blocs: al davant de tot els moviments socials, seguits de les escoles i famílies, després el bloc dels sindicats i al darrere tots els manifestants que se sumin a la marxa a títol individual.

La vaga pel clima és la primera gran crida a l’acció dels governs que s’organitza a Espanya. Però per a molts indrets d’arreu del món serà el segon round després de la mobilització multitudinària que va aplegar més de quatre milions de persones als carrers de grans ciutats divendres passat a poques hores que comencés la cimera del clima de l’ONU. Avui està previst que hi hagi seguiment en 170 països, en els quals hi ha més de 6.300 accions coordinades, segons va anunciar ahir la jove Greta Thunberg, activista impulsora del moviment juvenil F4F.

Entitats ecologistes van manifestar-se ahir a la Rambla de Barcelona per demanar posar fre al turisme massiu a la ciutat. “El sector és responsable del 8% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a tot el món”, va subratllar Maria Garcia, portaveu d’Ecologistes en Acció. Garcia va apuntar que a banda de ser una “amenaça” per al planeta, les emissions de creuers i avions afecten la salut, i va criticar que la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona tinguin sobre la taula projectes d’ampliació de les terminals de creuers i de l’aeroport del Prat.

Pancarta al balcó

L'Ajuntament de Barcelona ha penjat una pancarta al balcó amb el lema 'No hi ha futur sense planeta' i l'alcaldessa Ada Colau s'ha sumat a la mobilització amb una piulada en la que ha remarcat que "no hi ha planeta B: cal canviar el sistema".

stats