Societat 04/07/2019

Resolen l'assassinat de fa un any a una dona embarassada

Detenen el seu home com a autor del crim de Granollers

Pau Esparch
3 min
Agents dels Mossos d'Esquadra en una imatge d'arxiu

BarcelonaLa mare de Vianca Alejandra Roca va rebre dos missatges de veu de la seva filla la matinada del 17 de juliol de fa un any. Des d'aquell dia no va saber res més d'ella, que estava embarassada de dos mesos i que es donava per desapareguda. Dos mesos després, al setembre, es va localitzar el seu cadàver al riu Congost, a Granollers. La parella de Roca, amb les inicials J.R.P.A., va assegurar que havia tingut una discussió amb ella la matinada que va desaparèixer. Segons ell, la dona se'n va anar del domicili de Granollers on vivien sense donar explicacions i es va endur les seves pertinences personals. Però aquella matinada, segons el senyal dels telèfons mòbils, els dos es van trobar en un punt pròxim al lloc on es va localitzar el cadàver de Roca. Els Mossos d'Esquadra han detingut l'home, de 28 anys, com a presumpte autor del crim.

El 9 de setembre de l'any passat, una persona que passejava va alertar que a la llera del riu Congost, al seu pas per Granollers, hi havia un cadàver. Era el de Roca, que tenia 25 anys. Quan es va trobar del cadàver, els Mossos van interrogar l'entorn de la víctima. La seva mare va explicar que, després de la desaparició, l'home ara detingut li va portar la roba que Roca havia deixat al domicili. La mare va veure incongruent que ella hagués hagués marxat sense la roba i va reconèixer un tros de tela que hi havia al costat del cadàver com una part d'un llençol que tenia la seva filla. Una exfamiliar del detingut també va declarar que J.R.P.A., tres dies després de la desaparició de Roca, li va demanar que guardés un maletí, perquè hi tenia documentació i objectes que no volia que la policia trobés.

Amb la informació obtinguda amb el senyal dels telèfons mòbils, es va poder situar J.R.P.A. i Roca a les dues de la matinada del 17 de juliol a prop de la llera del riu Congost, a Granollers. Per tant, les proves contradeien la declaració de l'home, que deia que era al domicili. També es va determinar que els missatges de veu rebuts per la mare el mateix dia a les quatre de la matinada s'havien gravat anteriorment i es van enviar quan el mòbil de la víctima es va connectar al wifi del domicili. Es considera que va ser el moment en què l'home va arribar al domicili després d'haver assassinat la dona, segons la investigació. El jutge que porta aquest cas apunta que el fet "que se'ls ubiqui a tots dos al mateix punt i que es localitzi el cadàver a la mateixa zona, amb un llençol del seu domicili", són indicis que determinen la participació de J.R.P.A. en el crim.

Ingrés a la presó

Els Mossos van detenir l'home dilluns a l'Hospitalet de Llobregat. El jutjat de violència sobre la dona de Granollers va acordar dimecres que ingressés provisionalment a la presó per un delicte d'homicidi o d'assassinat. La família de Roca havia denunciat a l'octubre, després que s'hagués confirmat que el cadàver era el d'ella, que se sentia "desemparada". Va criticar la "falta d'informació" de la investigació policial i el poc "suport institucional". "Som una família d'origen bolivià i humil", va exposar la germana de la víctima. L'Ajuntament de Granollers ha convocat una concentració aquest vespre, a la qual han assistit unes 200 persones, per condemnar aquest cas de violència masclista.

stats