Societat 19/07/2012

Desarticulat un grup criminal dedicat a assaltar persones grans als barris de Sants i Poble Sec

La policia resol nou robatoris amb violència i intimidació a víctimes d'entre 72 i 92 anys realitzats per quatre joves d'entre 18 i 23 anys

Acn
2 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal que es dedicava a cometre robatoris amb violència a persones grans als barris de Sants i Poble Sec, a Barcelona. Els fets es remunten al desembre del 2010 quan una dona de 84 anys va ser atracada violentament al portal de casa seva. En aquella ocasió, la dona va patir una fractura oberta del colze i un trau al cap i va haver de ser ingressada. La policia va iniciar una investigació per detenir aquest grup, perfectament estructurat i jerarquitzat. La col·laboració de les víctimes va ser un factor clau, atès que van reconèixer fotogràficament alguns dels autors. Les fitxes de compravenda d'or que formalitzen les botigues també hi van ajudar, ja que totes les joies robades van ser venudes en el mateix establiment.

El grup criminal, format per 4 persones, actuava sempre de la mateixa manera. Seleccionava les víctimes en funció de la seva edat i en el moment que aquestes entraven al portal de la finca on vivien, un d'ells les agafava pel coll, per immobilitzar-les, i la resta els estiraven les joies. En el moment de l'atracament, els agressors no dubtaven a fer servir molta violència per aconseguir l'objectiu i arribaven a produir lesions greus a les víctimes. Una vegada tenien les joies marxaven corrents del lloc. Les joies eren venudes ràpidament a una botiga de compravenda d'or, situada a Sants, a la qual s'ha obert una investigació. Es dóna el cas que la majoria de vendes les va fer un dels membres del grup, que era menor d'edat en el moment dels fets.

Els Mossos també van establir que el grup estava perfectament organitzat i jerarquitzat, ja que actuava de manera concertada i coordinada, de manera que els membres es repartien les tasques o funcions amb el fi de cometre els delictes. Aquesta demostració ha permès imputar als presumptes autors la condició de grup criminal.

A part del robatori amb violència, s'ha pogut imputar als integrants del grup fins a sis robatoris amb violència i intimidació més: a cinc dones de 72, 75, 85, 88 i 92 anys i a un home de 82 anys. També se'ls imputa un delicte de lesions i sis faltes de lesions més. Les persones detingudes són Leordasy U., de 21 anys i nacionalitat dominicana, que ha ingressat a presó; Anderson A. U., de 18 anys i nacionalitat dominicana, que ha quedat en llibertat amb càrrecs, Carlos Rafael M. R., de 23 anys i nacionalitat dominicana, que acabava d'ingressar a presó per uns altres fets violents de característiques similars, i Segundo Gregorio B. S., de 20 anys i nacionalitat equatoriana i amb una ordre de recerca i detenció emesa pels Mossos d'Esquadra.

Arran de la desarticulació d'aquest grup criminal, s'han pogut resoldre dos robatoris amb violència més, els autors dels quals ja han estat detinguts. De moment no se'ls ha pogut relacionar de forma directa amb el grup criminal investigat, però la investigació continua oberta i no es descarten altres accions.

stats