El govern espanyol mobilitza l'exèrcit a Ceuta després que hi entressin més de 6.000 migrants nedant

És la xifra més alta d'arribada de migrants per mar a l'Estat i uns 1.500 són menors d'edat

ARA
2 min
Legionaris espanyols patrullen la zona propera a la tanca de la platja del Tarajal

BARCELONACeuta va viure ahir una jornada sense precedents per l'entrada massiva de persones nadant o vorejant a peu els dos espigons fronterers amb el Marroc. Segons ha informat la Delegació del govern, uns 5.000 marroquins van accedir a la ciutat autònoma i el president de Ceuta ha elevat la xifra per sobre dels 6.000, en declaracions a la SER. D'aquest total, uns 1.500 podrien ser menors d'edat. Fins ara, la xifra més alta d'arribades de migrants per mar a l'Estat s'havia viscut al novembre, quan en dos dies van entrar a les Canàries 2.188 persones. La situació va fer que ahir es decidís mobilitzar l'exèrcit de terra per col·laborar en les tasques de control dels carrers a Ceuta, amb diverses unitats desplegades. La Delegació del govern espanyol a la ciutat autònoma demana "tranquil·litat" a la població.

El president espanyol, Pedro Sánchez, que ha suspès el viatge que tenia previst fer a París per participar en una cimera sobre ajuda econòmica a l'Àfrica, ha garantit en una piuada "màxima fermesa" per mantenir la seguretat a la zona. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, viatjarà a Ceuta després del consell de ministres. Marlaska ha assegurat a TVE que 1.500 persones de les que van entrar a Ceuta ja han sigut retornades al Marroc.

El ministre també ha detallat que avui arribaran 200 efectius policials de reforç a la zona –150 agents de la Policia Nacional i 50 de la Guàrdia Civil– per complementar la plantilla de 1.100 agents que hi ha de manera ordinària a Ceuta. Ja s'han articulat patrulles mixtes amb agents de les forces armades amb l'objectiu de mantenir la seguretat a la zona.

Ahir fins a les vuit del vespre ja havien arribat per l'espigó fronterer més de 2.700 persones a Ceuta i les entrades per mar van continuar sense que els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil poguessin rebutjar-les. Això va obligar la Policia Local a tallar els accessos per carretera a la zona. El servei marítim de la Guàrdia Civil va haver de rescatar a l'aigua algunes persones que intentaven arribar a Ceuta nedant amb dificultats.

Fonts de la Delegació del govern han dit a Efe que es tracta d'una de les jornades migratòries més crítiques i sense precedents a les quals ha hagut de fer front Ceuta en els últims anys.

Reforç immediat d'efectius

Els màxims representants del ministeri de l'Interior, entre els quals hi ha el ministre Fernando Grande-Marlaska, es van reunir d'urgència ahir dilluns amb alts càrrecs de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per donar resposta a la situació a Ceuta. En aquesta reunió es va acordar reforçar immediatament els efectius dels cossos policials a la zona, que sumaran 200 efectius als llocs més susceptibles de pas.

Les autoritats espanyoles i marroquines ja van acordar la devolució al Marroc dels ciutadans d'aquest país que arribessin nadant. Des de principi del 2021 s'han produït diverses entrades nadant des del Marroc, l'última va ser el 27 d'abril. Tot i això, feia quinze anys que no es registrava una arribada tan voluminosa com la d'aquest dilluns, i davant la falta de vigilància costera per part de les autoritats marroquines, informa Efe.

stats