Societat 17/06/2016

El segrestat amb més sort del món

Crònica del viatge en tren fins a Tortosa amb la pitjor línia de Catalunya, agreujada per l'avaria de Mont-roig del Camp, dos dies abans de la manifestació a l'Aldea a favor d'uns trens dignes a l'Ebre sota el lema #segrestats

i
Albert Solé
4 min
Operaris d'Adif treballant aquest matí a l'estació de Montroig del Camp per reparar l'avaria

Barcelona/Tortosa/BarcelonaAquest divendres he anat amb tren a Tortosa un altre cop per comprovar com els està afectant l'avaria de l'enclavament informàtic de Mont-roig del Camp, que ha multiplicat per dos els problemes crònics que ja pateixen en aquest línia, la més impuntual de Catalunya (un 28% de puntualitat), i segurament també d'Espanya. Tot i que no ha sigut puntual tampoc, de Barcelona a Tortosa el tren ha arribat 'només' 17 minuts tard, i de tornada exactament igual, 17 minuts sobre l'horari previst.

Els trens de la R16 surten sabent que acumularan 14 minuts de retard

"T'ha tocat la loteria", em deien molts veïns de l'Ebre i patidors habituals d'aquesta R16. Recordo que quan vaig fer el mateix viatge fa tres mesos per comprovar el problema de les limitacions de velocitat d'amagat dins la cabina del maquinista vaig arribar mitja hora tard d'anada i de tornada. I encara no s'havia produït l'incendi del sistema informàtic de Mont-roig del Camp –per culpa d'un cable elèctric que va caure al terra–, que va passar el 6 de juny passat i que fa que, des de llavors, la gran majoria dels trens superin els 30 minuts de retard amb escreix. I al matí, quan he sortit de casa, el compte de Twitter @rod16cat –compte oficial– m'advertia que els retards en aquesta línia podrien arribar a ser superiors a 60 minuts! Com és possible tanta sort?

L'única explicació es podria trobar en el dimecres d'aquesta setmana (abans d'ahir): Adif va fer un pas per resoldre una part de l'afectació de l'avaria i va convertir l'estació de Mont-roig en una estació on els trens no s'aturen per creuar-se, com feien sempre perquè és dins el tram de via única. Fins dimecres, quan els trens passaven per aquesta estació, el cap d'estació havia de sortir amb la gorra i la bandereta per donar pas, com fa 40 anys.

Fins aquest dimecres es va poder tornar a veure aquesta imatge dels anys 70 a Montroig del Camp

Tot i que acumulen retard, és menys que abans, i Adif assegura que aviat posarà en marxa un altre sistema que encara permetrà més trànsit de trens entre Cambrils i l'Hospitalet de l'Infant, fins que no se substitueixi tot el sistema informàtic danyat per l'incendi, que no s'espera que pugui ser fins al setembre!

I això explica que els meus trens hagin anat tan 'puntuals' –segons barem R16–? No ho crec, ja que el tren anterior al que vaig agafar de tornada a Barcelona va arribar quasi una hora tard a Sants.

Adif es resisteix a admetre que l'incendi de Mont-roig del 6 de juny va ser provocat per un manteniment pèssim de les instal·lacions elèctriques, però alhora descarta completament l'acte vandàlic, que sí que va ser el motiu d'un incendi similar a Mollet del Vallès fa uns mesos. I si no és ni una cosa ni l'altra, què pot ser? Insinuen que una opció podria ser un animal rosegador...

Montse Castellà, portaveu de la Plataforma Trens Dignes Ebre

La Montse Castellà, portaveu de la Plataforma Trens Dignes Ebre, m'esperava al matí a l'estació de Tortosa perplexa. A través dels tuits amb què jo anava explicant el viatge ella sabia que estava arribant força puntual, però no hi comptava pas. Tot i que 17 minuts en qualsevol altra línia seria un escàndol –tret de la R15 i la R3, les altres dues damnificades d'Adif i Renfe–, per als veïns de Tortosa, l'Ametlla de Mar o l'Aldea és quasi com arribar a temps. Si a les Rodalies de l'àrea metropolitana tothom ja compta amb els 5-10 minuts de marge, a l'Ebre ningú fa plans abans de la mitja hora posterior a l'horari oficial d'arribada d'un tren.

Cartell de la concentració

Per aquest motiu, i en especial després de l'incendi de Mont-roig que agreuja els retards i de saber que no estarà reparat fins al setembre com a mínim, Tren Dignes Ebre s'ha plantat i ha convocat una concentració de protesta per a aquest diumenge a les 11.15 h a l'estació de l'Aldea. Tot i que són molt combatius, els faltava donar un cop a la taula com aquest. L'any passat van recollir signatures i van fer que el Síndic s'impliqués per aconseguir equilibrar les tarifes entre les estacions de l'Ebre i del nord de Castelló, i ara han aconseguit que el Govern també es planti i denunciï judicialment la falta d'inversió d'Adif a la xarxa ferroviària catalana. La gent de l'Ebre adapta la seva vida als trens i a uns horaris volàtils, i fins i tot la UNED de Tortosa ha canviat els horaris de les classes comptant que l'últim tren de sortida de Tortosa és a les 19.30 h i així els alumnes puguin tornar a casa en tren.

Quan la teva vida diària depèn de si un tren arriba puntual no, i no tens cap seguretat que tindràs tanta 'sort' com he tingut jo aquest divendres, es converteix en una loteria insuportable. Una loteria indigna d'un país modern com aquest. Diumenge a l'Aldea molta gent reivindicarà la seva dignitat per deixar d'estar segrestats per Renfe i Adif. En un tren saps quan hi entres, mai quan en surts...

stats