Cruïlles reclama a la Generalitat complir les sentències i buidar l'abocador de Vacamorta

El Govern al·lega que la nova llei de residus posa en perill la retirada dels 2,7 milions de tones de deixalles

4 min
L’abocador de Vacamorta en una imatge d’arxiu.

GironaNova trava al buidatge del polèmic abocador de Vacamorta. Fins a nou sentències judicials obliguen la Generalitat a treure els 2,7 milions de tones de residus que hi ha sota terra, però el Govern diu ara que el desmantellament de les instal·lacions està "en perill". El motiu que al·lega el departament d’Acció Climàtica és la nova llei de residus i sòls contaminants que té previst aprovar la setmana vinent el Senat i que, segons l’executiu català, suposaria la "pèrdua de bona part dels ingressos de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC)". "En el cas de Vacamorta, queden compromesos els possibles terminis per a les accions previstes que s’estan treballant i valorant per donar compliment a la sentència", han exposat en una nota de premsa.

Fonts del departament assenyalen que el buidatge costarà uns 150 milions d’euros del seu pressupost, "que prové en bona part dels cànons". Si la recaptació de l'ARC baixa, afegeixen, "es reduiran les inversions per millorar la gestió de les deixalles que es generen". Per això, aquest divendres al matí l’executiu de Pere Aragonès i diverses entitats han impulsat un manifest per demanar que es deixi fora de la nova llei les comunitats que ja disposen d’una eina fiscal com el cànon català, ja que consideren que la nova normativa és un atac "frontal" i que envaeix les seves competències.

No obstant això, des del ministeri per a la Transició Ecològica assenyalen que la nova llei fixa "només un mínim i reconeix a les comunitats autònomes la capacitat per incrementar aquests tipus impositius i decidir a què es destinen". L'executiu estatal, segons les mateixes fonts, preveu que Hisenda pugui "habilitar mecanismes per pal·liar una eventual minva en la recaptació" i, per tant, segons el ministeri, ni Catalunya ni cap altra comunitat veuria disminuïts els seus recursos.

Després de conèixer la notícia, l’alcalde de Cruïlles, Dani Encines, s’ha mostrat "sorprès". "Per primera vegada en 20 anys la Generalitat estava fent els deures. No pot ser que ara l’Estat dilapidi aquesta feina traient el cànon. És una barbaritat", ha criticat Encines, que demana que no s'ajorni més el desmantellament d'aquestes instal·lacions.

Més durs han estat des de la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC) i el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA), que han liderat amb l’Ajuntament la lluita contra aquestes instal·lacions els últims vint anys. "Que es busquin els diners on sigui, que obliguin l’empresa Recuperació de Pedreres i els seus responsables a pagar una part de la restauració amb les seves pòlisses i assegurances. Els ciutadans no hem d’assumir aquesta despesa amb els nostres impostos. S'ha de complir la sentència", han recalcat.

Sense una destinació clara

Fins a la passada legislatura, qui s'encarregava del buidatge de Vacamorta era el departament de Territori (JxCat). Amb el nou Govern que es va constituir el maig del 2021, l'abocador va passar a mans de la conselleria d'Agricultura i Acció Climàtica (ERC), i els nous representants van afirmar que complirien els mandats judicials. A finals de novembre del 2021 van assegurar que tenien enllestit el projecte per treure les primeres 20.000 tones de residus en una prova pilot, que calculaven que començaria abans de finalitzar l’any. 

Ara bé, aquest primer pas s’ha tornat a endarrerir i ara el departament diu que "està a punt d’adjudicar-se" i que "en els pròxims mesos" es trauran aquestes primeres 20.000 tones. Així mateix, la conselleria de Teresa Jordà s’han compromès a presentar, d’aquí tres mesos, el pla d’execució de la sentència i el projecte de restauració de les llacunes.

Pel que fa al nou destí de les deixalles, a hores d'ara no està gens clar. Quan el departament estava en mans de JxCat, es va anunciar que s'estudiaven tres possibles ubicacions: en terrenys de Corçà, de Peralada o de Cruïlles. Ara la conselleria afirma que aquests tres indrets "continuen en estudi", però a l'última comissió informativa va presentar una proposta d'una empresa per "gasificar" les deixalles de Vacamorta.

Vint anys sense complir les sentències judicials

L’empresa que gestionava l’abocador era Recuperació de Pedreres SL, propietat de Gustavo Buesa, Josep Mayoral i Fomento de Construcciones y Contratas. La companyia és una de les que s’investiguen en el cas Pujol, ja que, suposadament, hauria format part d’un entramat d’empreses relacionades amb Jordi Pujol Ferrusola per desviar diners públics.

Gràcies a les denúncies de l’Ajuntament, el PAAC i el CEPA, el 2014 un jutge va obligar la Generalitat a clausurar definitivament l’abocador, i va dictar que havia de treure totes les deixalles i restaurar el paratge després d’una altra sentència contrària el 2003. Al llarg d’aquest temps, l’executiu català ha presentat diversos recursos per no haver de treure les deixalles, fins al punt d'acabar amb la paciència del TSJC. 

El 2015 el tribunal va qualificar "del tot inadmissible i insuportable" que el Govern no hagués començat a buidar l’abocador i, quatre anys més tard, el 2019, va arribar a titllar de "repugnants" els intents de l’executiu de retardar el buidatge. Fins i tot va afirmar que l’últim recurs que havia presentat era "una burla en tota regla" a la sentència del 2015.

L’antic abocador de Vacamorta, al Baix Empordà.
stats