Societat 29/08/2019

El TSJC qualifica de "burla en tota regla" l'últim recurs del Govern per intentar endarrerir el buidatge de Vacamorta

Des del 2015 hi ha una sentència que l'obliga a treure els 2,3 milions de tones de deixalles de l'abocador

Maria Garcia
2 min
L’abocador de Vacamorta, situat al Baix Empordà.

GironaEnèsim revés judicial a la Generalitat per endarrerir el buidatge de l'abocador de Vacamorta, tot i que hi ha nou sentències que l'hi obliguen. El Tribunal Superior de Justícia (TSJC) va rebutjar a finals de juliol –segons ha transcendit avui– l'últim recurs que va presentar el Govern per allargar el termini per treure els 2,3 milions de tones de deixalles que hi ha enterrades al subsòl, tal com li va ordenar el jutge el 2015. Aquesta sol·licitud d'ampliació de temps ha fet aixecar les crítiques de l'alt tribunal. En la seva interlocutòria, qualifica de "repugnants" els intents de la Generalitat de tornar a retardar el buidatge de l'antic abocador i creu que l'últim recurs presentat és una "burla en tota regla" a la sentència judicial del 2015. En un comunicat, l'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura (Baix Empordà), la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cruïlles (PAAC) i el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA) han criticat l'actitud del Govern i han reclamat que es reactivi la comissió de seguiment per analitzar com es trauran els residus acumulats a l'antic abocador, que va funcionar durant 14 anys.

En l'escrit, el TSJC recorda al Govern que el 2017 ja va rebutjar ampliar el termini per executar el buidatge que li havia manat el 2015. I critica que, un any i nou mesos després, la Generalitat "continuï dient que no ha tingut temps per estudiar, projectar i licitar l'obra". Una actitud que "repugna" el tribunal, que "encara està a l'espera de veure l'inici de la retirada dels residus ordenada".

A més, li recorda "amb claredat cristal·lina" que en la interlocutòria del maig del 2015 va advertir que si volia prorrogar els terminis ordenats ho havia de fer "com a mínim tres mesos abans del venciment". Com que la Generalitat ho va demanar "més de nou mesos després" de finalitzar el primer termini, el TSJC considera que el recurs que ha presentat és "una burla en tota regla" a la sentència judicial del 2015.

L'Ajuntament i les plataformes veïnals es pregunten en un comunicat si l'actual conseller de Territori, Damià Calvet, "seguirà amb la mateixa comèdia que els seus antecessors, formulant incidents d'execució i recursos per no fer la feina". I recorden que hi ha nou sentències que obliguen la Generalitat a desmantellar l'antic abocador i que fins a vuit consellers han incomplert les diferents resolucions judicials. De fet, Calvet es va comprometre a l'abril a reunir-se amb l'Ajuntament i les plataformes per parlar del buidatge. Però segons l'alcalde, Salvi Casas, el departament li ha donat allargs quan ha demanat fixar una data.

Des de la conselleria de Territori han recordat que s'estan estudiant les al·legacions presentades a l'avantprojecte per buidar l'abocador i que preveu fins a cinc alternatives per treure'n els 2,3 milions de tones de residus.

stats