Societat 03/09/2014

Endesa desmantellarà la central tèrmica de Cubelles en un termini de cinc anys

La companyia preveu instal·lar una nova central de cicle combinat però l'Ajuntament no n'és partidari i aposta per acollir un cicle formatiu d'energies renovables

Acn
3 min
La central tèrmica de Cubelles fa quatre anys que no funciona /ACN

CubellesL'Ajuntament de Cubelles ja ha rebut el projecte d'Endesa en què preveu eliminar la central tèrmica que l'empresa té al municipi i que no funciona des del 2010. El pla contempla desmantellar l'edifici de màquines, la caldera i també la xemeneia de 175 metres que és visible des de la costa del Garraf i del Camp de Tarragona. L'execució de la central tindrà una durada de cinc anys a partir que l'empresa rebi el vist-i-plau del Ministeri d'Indústria. Després, Endesa podria instal·lar-hi una central de cicle combinat, ja que disposa dels permisos per fer-ho. L'alcaldessa de Cubelles, Mònica Miquel, veuria bé que això no es fes i aposta per poder acollir-hi un cicle formatiu sobre energies renovables.

La Central Térmica de Foix, situada al final del riu Foix al nucli municipal de Cubelles a tocar amb Cunit (Baix Penedès) es va començar a construir el 1975 i va entrar en funcionament el 1979. Ara Endesa vol desmantellar-la en un període de cinc anys. Així ho especifica el projecte de la companyia que la Direcció general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat ha remès al consistori perquè el validi. El pla que ha previst l'empresa energètica contempla que s'iniciarà en el moment que el Ministeri d'Indústria li doni el vist-i-plau al desmantellament. Endesa addueix causes econòmiques per desmantellar la central, així com la baixa utilització que se n'ha fet en els darrers anys i la "seva nul·la expectativa de futur". La companyia també justifica que va patir pèrdues importants durant els darrers exercicis en què la central tèrmica de Cubelles va funcionar.

Durant el primer any i mig l'empresa intentarà vendre els equips de la tèrmica i després començarà els tràmits del desmantellament, que preveu executar durant el quart i cinquè any des que se li autoritzi l'execució del projecte. Per tant, en cas que els permisos s'obtinguin durant l'any 2014, la central estaria totalment desmantellada a finals del 2019.

Les instal·lacions que es demantellaran seran les que constitueixen la illa de potència que no són aprofitables per a una futura instal·lació de cicle combinat. Es tractaria, per tant, de l'edifici de màquines, de l'edifici auxiliar, la caldera, els equips de transformació i els dipòsits de fuel, entre d'altres equips auxiliars. També anirà a terra la imponent xemeneia de 175 metres d'alçada que es veu a primera línia de mar del municipi del Garraf. Però en el mateix projecte Endesa avisa que "hi ha prevista la instal·lació d'un cicle combinat a la mateixa parcel·la en la que s'ubica el grup tèrmic" per utilitzar infraestructures que ja existeixen com els conductes per agafar aigua del mar i de gasos.

L'Ajuntament demana transparència i respecte

L'Ajuntament de Cubelles valora positivament el projecte de desmantellament. El seu portaveu, Xavier Grau, demana que es tracti "amb transparència i respecte" la nova fase de desmuntatge de la central. "Demanem respecte per la companyia, però també d'Endesa per als ciutadans i per l'Ajuntament", ha apuntat. Grau també ha assenyalat que la tèrmica significava uns ingressos de prop d'un milió d'euros per al consistori.

Sobre la possibilitat que Endesa instal·li una central de cicle combinat en aquests terrenys, l'ajuntament és conscient que l'empresa està en el seu dret de fer-ho, ja que disposa de les llicències des de fa uns anys, però confia que la crisi econòmica i els canvis d'hàbits energètics de la població possibilitin frenar-la. Fonts de la companyia consultades per l'ACN expliquen que no saben què faran en aquests terrenys en el futur.

Ll'alcaldessa del municipi, Mònica Miquel, es mostra satisfeta perquè la xemeneia de la tèrmica vagi a terra. Miquel reconeix que hi ha "un debat" entre els veïns de Cubelles per aquest fet i precisa que "els que estan en contra de la tèrmica la volen a terra i a la resta de veïns els hi és igual".

Per Mònica Miquel "estaria molt bé" que Endesa no fes la central de cicle combinat i apostés per "tirar endavant un projecte de formació on hi ha la central tèrmica" que estigui vinculat amb estudis sobre energies renovables. Per l'alcaldessa fer això seria una bona manera d'acabar la història d'una tèrmica que al municipi "hem patit molts anys".

stats