Societat 06/03/2015

Les cues per entrar a la Sagrada Família es faran dins del temple a partir de l'estiu

L'Ajuntament anuncia que crearà la figura de "l'agent cívic com a autoritat" per garantir el compliment de les ordenances, dins d'un paquet de mesures per reduir l'impacte del turisme

Núria Martínez
3 min
Els turistes fent cua a l'entrada de la Sagrada Família / FRANCESC MELCION

BarcelonaA menys de tres mesos per unes eleccions municipals més incertes que mai marcades pel debat sobre el model turístic de Barcelona, el regidor de l'Eixample, Gerard Ardanuy, ha presentat aquest matí un paquet de mesures per reduir l'impacte del turisme a l'entorn de la Sagrada Família. Es tracta de la segona gran mesura relacionada amb la descongestió del turisme feta pel govern de Trias en l'entorn de la Sagrada Família, però la primera que implica el temple. L'estiu del 2012, l'Ajuntament va prohibir l'accés dels autocars turístics als voltants del temple i els va desviar a la plaça de la Hispanitat i a la plaça de Pablo Neruda. Està previst que les noves mesures es desenvolupin progressivament des d'ara fins a l'agost.

Tot i que les propostes anunciades per Ardanuy aquest divendres s'emmarquen dins l'espai de diàleg que es va iniciar al mes de novembre amb els veïns, el portaveu de l'associació de veïns de la Sagrada Família, Joan Itxaso, ha negat que s'hagin pactat amb ells. "Les mesures són totalment insuficients", ha reivindicat.

Trasllat de les cues dins del temple

"Les cues tant d'entrada i sortida del temple com de venda d'entrades es faran a l'interior del recinte per reduir l'impacte que tenen a la via pública", ha anunciat aquest matí Ardanuy. Així, la junta constructora de la Sagrada Família s'ha compromès a traslladar les cues a l'interior del temple abans de l'agost. Ardanuy també ha explicat que s'apostarà per la venda 'online' d'entrades mitjançant la implantació d'una xarxa wifi a l'entorn de la Sagrada Família per facilitar-ne la compra. Actualment la venda 'online' arriba al 64% del total registrat.

A més a més, es canviaran les franges d'accés al temple per fer una entrada "més esglaonada", segons Ardanuy. Ara les entrades es fan cada hora, mentre que a partir d'ara es faran accessos cada 15 minuts.

Agents cívics com a "autoritats"

Com a mesura per pal·liar l'impacte del turisme i per fer complir les ordenances, l'Ajuntament crearà la figura d'agent cívic com a "autoritat". Tot i que no podran multar, els agents tindran una "relació molt estreta" amb la Guàrdia Urbana, segons Ardanuy. El regidor ha explicat que s'implantaran sis punts físics en què hi haurà agents cívics a l'entorn de la Sagrada Família partir del mes d'abril, però no ha volgut concretar la quantitat exacta d'agents. Aquesta mesura també s'implantarà en altres barris de la ciutat simultàniament. Tot i que no ha volgut explicar quina serà la funció concreta que farà aquesta nova autoritat, Ardanuy sí que ha explicat a grans trets que els agents "promouran el civisme, la convivència veïnal i el respecte a les ordenances".

Més inspeccions

Des de fa uns mesos, l'Ajuntament ha reforçat les inspeccions en terrasses i en botigues de souvenirs, entre altres. Els nous protocols d'actuació permeten actuar amb "més contundència", segons el regidor. La normativa contempla la prohibició d'obertura de nous establiments i marca en un 20% el màxim de superfície que les botigues amb llicència de basar poden destinar a la venda d'aquest tipus de productes. En els darrers mesos s'han precintat cinc establiments de venda de records. Actualment estan tancats, però si fan les reformes pertinents, podran tornar a obrir.

Solar de Lepant-Aragó, una zona verda

Una de les peticions que van fer els veïns a la primera sessió de la comissió de seguiment del consell de barri de la Sagrada Família era la conversió en zona verda del solar dels carrers Lepant i Aragó. Segons ha explicat Ardanuy aquest matí, l'espai s'urbanitzarà "provisionalment" com a zona verda. A partir d'ara s'inicia el procés per definir quina imatge haurà de tenir l'espai.

stats