Societat 05/05/2020

El cap dels Mossos reclama a la Generalitat "tenir en consideració" la tasca del cos davant del coronavirus

També diu que cal "resoldre de manera immediata" que es tornin a fer tests PCR als agents, 1.500 dels quals estan aïllats

Pau Esparch
4 min
El comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, en la celebració d'aquest any del Dia de les Esquadres

BarcelonaLluny de tancar-se, la fractura entre els Mossos d'Esquadra i la Generalitat continua molt oberta. Els dos punts que han marcat el distanciament són la compensació econòmica del Govern per als professionals que lluiten contra el coronavirus, que exclou la policia, i els tests PCR, que no es fan al cos des del 14 d'abril. Ja hi ha uns 1.500 agents aïllats a l'espera que es reactivin les proves. Per deixar clara la seva posició, el cap dels Mossos, el comissari en cap Eduard Sallent, ha fet un comunicat en nom de la prefectura del cos i firmat per ell. Sallent reclama a la Generalitat "tenir en consideració" la tasca que ha fet la policia catalana davant del covid-19, perquè la compensació inclou el personal sanitari, els treballadors de residències, els serveis d'emergències i els bombers però deixa fora els Mossos. "No per una qüestió retributiva sinó únicament per una de reconeixement", afegeix. Sobre els tests PCR, diu que cal "resoldre de manera immediata" que es tornin a fer.

Per a la cúpula dels Mossos, "la principal preocupació i reivindicació" és la necessitat de tenir un sistema de proves "que permeti acreditar" qui té el coronavirus. "Més d'un miler de mossos són a casa sense poder saber si han superat la malaltia, amb la incertesa de si poden contagiar les seves famílies i sense poder tornar a la feina", lamenta Sallent. El comissari en cap recorda que, per mandat judicial -per ordres del TSJC-, els agents aïllats o confinats han d'aportar un resultat negatiu dels tests PCR per poder treballar de nou. Per això, el cap dels Mossos demana "un sistema que garanteixi la continuïtat" de les proves durant la crisi sanitària. El departament d'Interior va dir ahir que s'està "ultimant un acord" amb Salut, i Salut va assegurar que "els mossos que per sentència judicial" s'han de fer els tests, podran fer-se'ls "els pròxims dies" en "mútues laborals".

Ara mateix, segons Interior, 194 mossos estan de baixa amb diagnòstic de covid-19 i 1.488 més estan aïllats de manera preventiva perquè tenen símptomes i esperen que es tornin a fer proves. L'afectació també repercuteix en els bombers: 122 tenen diagnòstic o símptomes clars i 190 estan aïllats. Els tests es van aturar el 14 d'abril quan el ministeri de Sanitat va intervenir els laboratoris privats. Fins llavors s'havien fet 875 proves PCR a mossos i 50 a bombers als laboratoris SynLab i Echevarne. La conselleria d'Interior justifica haver-los contractat per "la greu situació de disponibilitat" de tests en el sistema públic de salut de Catalunya i per "prioritzar les poques proves als professionals sanitaris i als ingressats als hospitals i a les residències". Tot i que ja han passat tres setmanes des que el ministeri va intervenir els laboratoris, la paràlisi es manté.

Reunió dels comandaments

El comunicat de la prefectura dels Mossos, amb data de 4 de maig, s'ha fet després de la reunió d'aquest dilluns amb els comandaments del cos. A part de reclamar els tests PCR i que es "posi en valor" la tasca feta per la policia catalana "i la seva professionalitat" durant l'emergència del coronavirus, el cap del cos també apunta que en la trobada es va demanar "la necessitat d'invertir en formació, recursos i sistemes de treball que permetin als Mossos donar una resposta efectiva a una crisi sanitària i social que pot perdurar en el temps" i "resoldre la manca de suport administratiu". Això últim fa referència al personal administratiu, que depèn directament del departament, que no està treballant presencialment. Va ser un altre dels punts que es van tractar en la reunió i que han tensat la relació entre els Mossos i Interior, juntament amb un tuit del cap de premsa de la conselleria.

Abans que Sallent fes aquest pronunciament en nom de la cúpula del cos, l'associació professional de comandaments dels Mossos Copcat i el Sindicat de Comandaments dels Mossos (Sicme) ja havien expressat les seves valoracions. Sobre la compensació econòmica del Govern als professionals que lluiten contra el covid-19, "l'enrenou" es deu al "menyspreu" que suposa que la policia no formi part del reconeixement públic, segons Copcat. "Excloure els Mossos quan es fa un reconeixement per la gestió del coronavirus es viu com una falta de respecte. Estarem atents perquè no es tornin a produir situacions de menyspreu", afegeix el Sicme. Ara la Generalitat estudia que la compensació incorpori el cos, però arriba tard per evitar els retrets.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, acompanyat del comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, en l'arribada al Dia de les Esquadres

"Pensem que qualsevol quantitat econòmica extraordinària ha d'anar destinada a pal·liar aquesta greu crisi i no a cap col·lectiu concret, excepte que sigui per millorar les condicions de treball del personal sanitari i d'emergències", considera Copcat, que deixa clar que ja reben el seu sou. De fet, l'associació de comandaments dels Mossos aposta per destinar els diners de la compensació del Govern "a adquirir més tests PCR i material de protecció" per als professionals que treballen contra el covid-19. "De manera unànime, demanem una solució immediata per fer proves PCR als nostres agents", conclou el Sicme.

stats