Quinze ferits i un detingut després dels aldarulls pel desallotjament del Banc Expropiat de Gràcia

Els Mossos d'Esquadra deixen en llibertat amb càrrecs el jove arrestat i adverteixen que respondran amb la mateixa "fermesa" si es repeteixen els aldarulls

Els Mossos d'Esquadra han deixat en llibertat el jove detingut ahir al vespre per cremar un contenidor durant els aldarulls pel Banc Expropiat desallotjat, a l'espera que el jutge el citi a declarar properament. La investigació continua oberta i no es descarten nous arrestos. Els Mossos adverteixen que, si avui es repeteixen incidents similars, respondran "amb la mateixa fermesa", segons l'intendent portaveu del cos, Xavier Porcuna. El Sistema d'Emergències Mèdiques va atendre 15 persones, 14 agents ferits i el manifestant detingut. L'Ajuntament de Barcelona valora els danys en 60.000 euros, sense comptar els danys a vehicles privats.

Els mossos responsabilitzen el jove arrestat d'un delicte de desordres públics. El noi ha passat la nit a la comissaria de Les Corts de Barcelona i després que la policia l'interrogués ha quedat amb llibertat amb càrrecs, a l'espera que el jutge el citi a declarar més endavant, tot i que encara no hi ha data.

La marxa va acabar, segons fonts municipals, amb un vehicle municipal de neteja cremat, dos amb els vidres trencats, 9 contenidors incendiats, 22 bolcats, 8 papereres trencades i diverses pilones i senyals tacats de pintura, així com un pot de pintura llençat a la via pública. L'Ajuntament de Barcelona xifra el cost de reparar aquests danys en 60.000 euros, i de moment encara no han decidit si es personaran contra la persona detinguda. Pel que fa als danys privats, el consistori parla d'un turisme bolcat, una moto cremada, diverses de bolcades, una oficina bancària amb els vidres trencats i extintors buidats.

Actes de violència urbana "molt greus" i "organitzats"

L'intendent portaveu dels Mossos d'Esquadra, Xavier Porcuna, ha assegurat que els incidents d'ahir a la nit els va protagonitzar un grup de "200 persones" i que es tractava d'una acció "premeditada", perquè els manifestants portaven "llambordes, pedres, pals, pastilles de cremar i material pirotècnic" i van acutar en un "espai molt curt de temps". De fet, segons Porcuna, els manifestants van llençar "un producte dissolvent" a una de les furgonetes policials, amb l'objectiu de cremar-la.

Porcuna ha explicat que un grup de violents –una quarantena amb "cascs" al capdavant de la manifestació i una trentena "d'encaputxats" a la cua– van atacar un comerç del barri, que uns altres van rebentar una botiga de roba, que es van bolcar vehicles i que s'estaven cremant contenidors, per justificar la intervenció policial, que ha assegurat que va ser "curosa" i proporcionada a la "gravetat" dels incidents.

Els Mossos van dispersar aquest grup amb el canó de so i llençant projectils de precisió. Tot i que l'intendent portaveu no ha sabut precisar quants se'n van disparar, ha assegurat que van ser "el nombre estricte" per dispersar els violents. Al detingut el van arrestar quan "cremava un contenidor" i li van trobar pastilles inflamables dins la motxilla.

Amb la mateixa "fermesa" davant de nous aldarulls

Porcuna ha volgut diferenciar entre els aldarulls posteriors a la manifestació i el dispositiu de desallotjament del local ocupat, que es va produir "sense incidents". A l'establiment, la policia va identificar un home i una dona, membres del col·lectiu, que es van encadenar a un bidó de ciment dins l'antiga caixa forta per protestar contra el desallotjament. Els Mossos els van identificar i els van deixar en llibertat.

Davant la nova protesta convocada aquest vespre, a partir de les vuit a la plaça del Diamant, Porcuna ha volgut llençar un doble missatge: per una banda, assegura que els Mossos "vetllaran" perquè els manifestants "que volen exercir legítimament el seu dret" puguin fer-ho. Per l'altra, també adverteix que la policia respondrà "amb la mateixa fermesa si es tornen a produir accions violentes, per garantir la seguretat de les persones i els béns".

"Són persones violentes, que aprofiten l'anonimat de la massa i quan es fa fosc per escapolir-se i crear por", ha dit Porcuna dels avalotadors, que no ha volgut especificar si es tracta de les mateixes persones que van participar en els aldarulls de Can Vies, fa dos anys, uns incidents similars, amb "elements homogenis i tàctiques comunes".

Ada Colau: "Els vam oferir buscar un altre espai"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat en una entrevista a RAC1 que van "oferir" als ocupants del Banc Expropiat de Gràcia "buscar un espai alternatiu per continuar desenvolupant unes activitats beneficioses per al barri". Una postura que el consistori continua mantenint.

Colau ha reconegut la "funció social" de l'espai ocupat i el fet que "durant 4 o 5 anys han estat desenvolupant la seva activitat sense cap problema", però ha recordat que la propietat no és de l'Ajuntament i que l'ordre judicial de desallotjament prové del propietari de l'immoble. L'alcaldessa ha explicat que quan van arribar al consistori es van trobar que l' anterior equip de govern –liderat per l'exalcalde Xavier Trias– havia estat pagant "d'amagat fins i tot dels mateixos ocupants" el lloguer "per no tenir soroll".

Segons l'alcaldessa, el preu de l'arrendament era "inassumible", i encara més tenint en compte que els inquilins de l'espai el rebutjaven "perquè no volien paternalismes". Per això, al gener el nou equip de govern d'Ada Colau va rescindir el contracte i es va oferir a fer de "mediadors" entre els ocupants i la propietat i a "buscar un espai alternatiu d'ús temporal".