Societat 23/05/2016

"Mossos: material inflamable, treballeu amb cura, no volem que ningú prengui mal"

Dos okupes s'atrinxeren a l'antiga cambra cuirassada del Banc Expropiat de Gràcia i obliguen la policia a treballar durant cinc hores fins a poder-la obrir i fer-los marxar

Sílvia Barroso
2 min
Mossos d'Esquadra davant del Banc Expropiat de Gràcia, que ha estat desallotjat avui

BarcelonaUna fortalesa amb tres barreres i una porta infranquejable. Això és el que s'han trobat els Mossos d'Esquadra que han acudit avui al desallotjament de l'anomenat Banc Expropiat de Gràcia, en execució d'una ordre judicial dictada al novembre.

Llegeix aquí la crònica del desallotjament viscut des de fora

Els okupes que hi havia a l'edifici feia setmanes que es preparaven per al possible desallotjament i havien reforçat amb molta habilitat els accessos al local. De fet, segons ha sabut l'ARA de fonts policials, s'havien atrinxerat a l'antiga cambra cuirassada del que havia estat una oficina de Catalunya Caixa. Tot i que no disposaven de les claus per tancar-la, l'havien bloquejat amb planxes metàl·liques clavades i soldades de manera que han fet molt difícil a la policia accedir-hi.

De fet, abans d'arribar-hi, a l'escala que porta al soterrani on hi havia la cambra hi han clavat més planxes metàl·liques en tres punts diferents, de manera que quan els Mossos aconseguien tirar a terra una d'aquestes barreres en trobaven una altra. Ha calgut anar descarnant les parets i el sostre en aquests punts per fer saltar les planxes.

Els agents han necessitat l'ajuda d'especialistes d'una empresa de construcció per aconseguir arribar a la porta de la cambra cuirassada. I allà s'han trobat amb un rètol a mig camí entre l'advertiment seriós i la burla: "Atenció, Mossos: aquí dins hi ha material inflamable. Treballeu amb cura, no volem que ningú prengui mai". Això ha fet que descartessin utilitzar estris com bufadors o qualsevol altre que impliqués altes temperatures o cap mínima flama o espurnes. L'alternativa ha estat foradar el sostre fins a aconseguir accedir-hi per dalt i, un cop a dins, els agents han trobat dos okupes que s'hi havien tancat i amb les mans ficades dins de bidons amb ciment, una tècnica clàssica de resistència. També han vist que hi havia bales de palla: efectivament, era material altament inflamable. Havien passat unes cinc hores des de l'inici de l'operació, a dos quarts de deu del matí.

Un cop a dins, els agents i els operaris que els acompanyaven han desmuntat les plaques que bloquejaven la porta i han obert la porta blindada de l'antiga cambra cuirassada. Era el final de la part més difícil de l'operació. Mentrestant, al carrer, altres operaris anaven tapiant els accessos perquè el local no pogués ser ocupat una altra vegada.

stats