Desallotjament exprés al Banc Expropiat de Gràcia

Els Mossos fan sortir 18 joves del local en 20 minuts i sense incidents. Aquest matí havien tornat a entrar al local després de retirar de la porta les planxes metàl·liques amb una serra radial

Els Mossos fan sortir els 18 okupes que eren al Banc Expropiat d'un en un, aquest porta una careta feta amb una foto del propietari del local, Manuel Bravo Solano

Els Mossos d'Esquadra han desallotjat els joves que aquest matí han tornat a ocupar el Banc Expropiat del barri de Gràcia de Barcelona. En uns 20 minuts, els agents han fet sortir 18 activistes de dins del local –batejat pels okupes com a Banc Expropiat perquè anys enrere hi havia hagut una oficina d'una entitat financera– sense incidents. Els han identificat per denunciar-los al jutjat però no els han detingut. Alguns dels activistes duien una careta feta amb una fotografia de l'amo del local, Manuel Bravo Solano.

Tampoc hi ha hagut incidents ni càrregues per fer apartar de la zona el centenar de persones que s'hi havien concentrat per donar suport als okupes. I immediatament després del desallotjament els operaris, que ja estaven avisats, han començat a soldar una altra vegada les planxes que impedien l'entrada a l'immoble.

Aquest migdia, cap a les 11.45, un grup d'activistes havia tornat a entrar al local, tal com es pot veure en un vídeo que ha publicat a Twitter l'usuari Marc Comas. Duien una pancarta amb l'eslògan "El banc no està en venda" amb què tapaven com tallaven les planxes metàl·liques que tapiaven el local amb serres radials.

El  compte de Twitter del Banc Expropiat ha confirmat la recuperació del local a través d'un comunicat. "No podem permetre que el local generi un benefici econòmic al propietari, un especulador de cap a peus", argumenta el text. Els activistes han defensat que tornen al local perquè "és un espai ple de vida i el projecte segueix viu". 

Però ben aviat s'ha sentit l'helicòpter dels Mossos d'Esquadra i han aparegut furgonetes de la brigada mòbil aparcades a la plaça Lesseps i la Travessera de Dalt. Segons el cos policial, han actuat immediatament a partir d' una denúncia del propietari del local. Els agents de la brigada mòbil han arribat amb les furgonetes cap a les 16.25, han fet marxar els concentrats i han començat a treure ràpidament els okupes que hi havia a dins. El desallotjament, en total, ha durat una hora.

Quan van entrar al nou espai, després de dies de  manifestacions i avalots al barri de Gràcia arran del desallotjament al mes de maig, els okupes ja van deixar clar que no serviria per "continuar el projecte", perquè no té la mida necessària per poder-hi desenvolupar les seves activitats, sinó que era un punt de reunió i per guardar-hi el material.  No és la primera vegada que, després del desallotjament, els okupes tornen a entrar en aquests baixos de la Travessera de Gràcia.

"Nosaltres encara tenim la viva convicció de tornar a l'espai on érem. Tornar al local desallotjat del Banc Expropiat no ha d'entendre's simplement com la pugna per un espai físic, sinó que en la lluita contra l'especulació a Gràcia ha de ser una prioritat impedir que Manuel Bravo Solano es quedi amb aquest local", asseguraven al comunicat.