Societat 09/04/2020

Catalunya registra 83 morts en hospitals, la xifra més baixa dels últims 18 dies

La situació empitjora als geriàtrics: augmenten a 1.407 les defuncions, 229 més en 24 hores

Gemma Garrido Granger
2 min
L’hospital de la Fira de l’Hospitalet de Llobregat en ple muntatge per acollir pacients del sud de l’àrea metropolitana.

Santa Coloma de GremenetContinua la tendència a la baixa de víctimes mortals per covid-19 als hospitals catalans, i ja són tres dies seguits. El departament de Salut ha confirmat aquest dijous la mort de 83 persones en les últimes 24 hores, la xifra més baixa de defuncions registrada des del 22 de març, quan la pandèmia va enfortir-se. Amb tot, ja són 3.231 les persones que han perdut la vida al país a causa de les complicacions respiratòries associades al patogen.

No passa el mateix al miler de geriàtrics d'arreu del territori, on precisament la situació empitjora cada dia. Salut només inclou al recompte oficials els èxitus (morts a hospitals). Els usuaris de residències que han estat traslladats a un centre sanitari i han mort allà figuren al balanç general, però els avis que moren al geriàtric on viuen no. Aquests es comptabilitzen de manera diferent i en funció de les declaracions diàries de cada centre. Una metodologia inconsistent, ja que el mateix Govern va reconèixer que almenys el 20% de les residències no aporten dades de les defuncions per covid-19 a les seves instal·lacions. Amb tot, i segons la conselleria, en un sol dia s'han registrat 229 morts d'interns a residències, que eleven a 1.407 les defuncions en aquests equipaments per causes atribuïbles al covid-19.

Des de dimecres, el departament de Salut es fa càrrec de la gestió de les residències. Aquest dijous, la conselleria ha informat que, segons els mateixos centres, hi ha 2.298 persones que viuen en 262 residències de gent gran que tenen un diagnòstic de coronavirus, 451 de les quals són a la ciutat de Barcelona i 1.038 a la demarcació de Barcelona. D'altra banda, 365 residents més presenten una simptomatologia compatible al covid-19. Tant els malalts confirmats com els sospitosos estan aïllats, estan sent tractats i la seva atenció segueix els protocols marcats per les autoritats sanitàries, subratlla el Govern. La xifra de greus a les residències ha baixat lleugerament en les últimes hores i ha passat de 737 a 650 crítics. Pel que fa als professionals dels geriàtrics, 4.525 –d'un total de més de 75.000– estan aïllats o tenen simptomatologia.

Segons l'últim balanç, les últimes hores s'han validat 684 positius per coronavirus a tot Catalunya –712 menys dels notificats aquest dimecres–, fet que eleva la xifra total de casos a 31.727. D'aquests, un 16% són professionals sanitaris (5.117). Des de l'inici de l'epidèmia fins ara, Salut informa que 2.582 persones han estat ingressades de gravetat en unitats de cures intensives (més del 75%) i, de moment, s'han comptabilitzat unes 13.513 altes hospitalàries.

stats