Societat 15/05/2014

El bisbe d'Alcalá va exercir la llibertat d'expressió quan va dir que els homosexuals "troben l'infern"

L'Audiència Provincial de Madrid estima que les paraules del bisbe són "una opinió" i que "no contenen incitació a l'odi". Col·lectius homosexuals demanen l'aprovació d'una llei contra l'homofòbia

Efe
2 min
Bisbe d'Alcalá de Henares

MadridL'Audiència Provincial de Madrid ha considerat que el bisbe d'Alcalá, Juan Antonio Reig Plá, va exercir el seu dret a la llibertat ideològica, religiosa i d'opinió quan va criticar l'homosexualitat durant una homilia oficiada el 2012, que va suscitar una gran polèmica perquè les seves paraules van considerar-se homòfobes. La Confederació Espanyola de Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals ha lamentat que la Justícia no condemni el bisbe d'Alcalà i ha demanat l'aprovació d'una llei que reguli els delictes d'homofòbia, xenofòbia i racisme.

"Voldria dir una paraula –va dir Reig Plá– a aquelles persones portades per tantes ideologies que acaben per no orientar bé el que és la sexualitat humana. Pensen ja des de nens que tenen una atracció cap a les persones del seu mateix sexe i, a vegades, per comprovar-ho, es corrompen i es prostitueixen o van a clubs d'homes nocturns. Us asseguro que troben l'infern."

A part de les denúncies públiques que van suscitar aquestes paraules en partits polítics i en col·lectius de gais i lesbianes, el partit Soberanía de la Razón va denunciar el bisbe per cometre un delicte de provocació a la discriminació.

No obstant això, igual com va fer el jutjat d'instrucció, l'Audiència Provincial de Madrid ha considerat que les paraules pronunciades pel bisbe denunciat no suposen la comissió de delicte perquè "no contenen incitació a l'odi, a la discriminació o a la violència contra els homosexuals, que és el grup al qual es refereix, sinó que es limiten a posar de manifest les idees de Reig Plá sobre les persones d'aquesta orientació sexual".

El tribunal conclou que "només és una opinió, no té per què ser compartida, i per molt desajustada que sembli amb els valors de la societat actual, això no la converteix en constitutiva de delicte".

L'homilia en què el bisbe va criticar l'homosexualitat i l'avortament va ser la del dia 7 d'abril de 2012, amb motiu dels oficis de Divendres Sant, durant una cerimònia religiosa que va ser emesa en directe per televisió.

"Discurs de l'odi"

La Confederació Espanyola de Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals ha lamentat que la Justícia no condemni el bisbe d'Alcalà i ha demanat l'aprovació d'una llei que reguli els delictes d'homofòbia, xenofòbia i racisme. El col·lectiu considera les declaracions de Juan Antonio Reig Plá "denigrants" i apunta que la llibertat religiosa o d'expressió no pot ser una excusa per a un "discurs de l'odi".

El president de la confederació, Paco Ramírez, ha demanat que s'acabi amb la "impunitat" d'aquest tipus de manifestacions i amb els "refugis legals" de la intolerància i la discriminació a Espanya. "La manca d'una llei que castigui la discriminació motivada per l'odi, ja sigui homofòbia, xenofòbia, racisme o antisemitisme, està aconseguint que molts delictes de discurs d'odi quedin impunes", ha dit Ramírez, que ha considerat urgent que s'aprovi una norma de no discriminació enfront de l'"ambigüitat i el buit legal".

stats