Societat 19/05/2021

Daniel Crespo dirigirà la UPC al superar per la mínima l'actual rector

El candidat alternatiu recull 78 vots més que Francesc Torres, que havia avançat les eleccions

2 min
A l'esquerra, Francesc Torres, actual rector de la UPC, i a la dreta, Daniel Crespo, que ha guanyat les eleccions.

BarcelonaPrometien ser unes eleccions disputadíssimes i molt igualades i les profecies s'han complert: el nou rector de la UPC serà el catedràtic de física, Daniel Crespo, després d'imposar-se per només 78 vots a l'actual titular, Francesc Torres. Segons els primers resultats de les votacions, Crespo ha rebut el 50,67% dels vots ponderats (2.954) i Torres el 49,33% (2.876). Les eleccions, que per primera vegada s'han fet per urna electrònica, han tingut una participació del 20,68% del cens, vuit punts més que fa quatre anys. Més de 30.000 persones estaven cridades a votar.

Ara bé, la participació ha sigut molt desigual: si bé vuit de cada deu professors doctors permanents i set de cada deu professionals d'administració i serveis (PAS) han votat, només ho han fet el 21% de la resta de personal docent i investigador (PDI) i el 14% dels estudiants. Precisament, l'actual rector només ha guanyat entre el col·lectiu que més ha participat: el 30% del professorat doctor amb vinculació permanent ha votat Torres i el 21% ha optat per Crespo. En la resta de col·lectius s'ha imposat Crespo: ha rebut el 7% dels vots ponderats de la resta del PDI –Torres s'ha quedat amb el 6,9%–, el 15% dels vots dels estudiants i el 7% del vots del PAS, és a dir, prop del doble que Torres.

La proclamació definitiva de Crespo com a candidat electe es farà el 25 de maig, un cop se superi el període de reclamacions.

L'avançament electoral passa factura al rector

Les eleccions de la UPC van arribar per sorpresa, perquè malgrat que estaven previstes per a finals d'any, el rector Francesc Torres les va avançar, segons va dir, per fer-les coincidir amb un nou govern de la Generalitat. En canvi, la candidatura alternativa sempre ha pensat que es tractava d'una maniobra per impedir que s'hi presentessin altres candidats. Sigui com sigui, Torres hi ha sortit perdent amb l'avançament electoral, perquè no només no ha revalidat el càrrec, com preveia, sinó que ha escurçat el seu mandat sis mesos.

En el debat electoral es va percebre força tibantor entre els dos candidats, amb acusacions de Crespo a Torres per haver-li copiat parts del programa electoral. Entre altres mesures, Crespo proposa vacunar el personal i els estudiants per recuperar la màxima presencialitat, oferir 60 beques anuals de doctorat i fer pinya amb la resta de rectors per exigir que els preus dels graus i dels màsters s'igualin.

Es dona el cas que és el segon cop aquest curs en què el candidat alternatiu supera l'actual rector en uns comicis universitaris. A finals de desembre, el catedràtic Joan Guàrdia va guanyar les eleccions a la Universitat de Barcelona davant el que aleshores era rector, Joan Elias. Els rectors poden ocupar el càrrec com a màxim vuit anys (dos mandats).

stats