Societat 30/04/2014

La dansa envaeix Barcelona

La ciutat celebra el Dia Internacional de la Dansa amb múltiples activitats, com el Certamen Ciutat de Barcelona i un flashmob a la plaça de la Catedral

Ara
2 min

BarcelonaBarcelona ha celebrat aquest dimarts, 29 d'abril, el Dia Internacional de la Dansa. Entre moltes altres coses, ho ha fet amb la quarta edició del Certamen Internacional de Dansa Ciutat de Barcelona, una competició que aplega totes les disciplines i que, any rere any, guanya notorietat internacional i ajuda a joves ballarins a obrir-se camí en aquest àmbit.

El concurs constitueix una plataforma per impulsar als estudiants, perquè els guanyadors són premiats amb beques educatives en centres d'ensenyament i companyies de dansa de gran prestigi, algunes d'elles dels Estats Units, França o Itàlia. A nivell estatal, les beques atorgades permeten una residència temporal a la Compañía Nacional de Danza, a la companyia Victor Ullate Ballet o al Ballet Nacional de España, entre d'altres.

Els concursants són ballarins no professionals entre els 12 i els 22 anys i enguany s'han inscrit més de 250 joves provinents de diversos països. D'aquests, 98 ja han passat a la semifinal que se celebrarà al Teatre Nacional de Catalunya. El jurat, amb membres de luxe dins el món de la cultura i la dansa, haurà de decidir, en una gala oberta al públic el 2 de maig, quins són els afortunats.

La gran novetat d'aquesta edició és un concurs de vídeo Dancexperience, on poden participar persones d'arreu del món, relacionades o no amb la dansa, i que premiarà aquell document audiovisual que mostri amb una millor qualitat artística la força del moviment en dansa. Pel què fa al premi CID Ciutat de Barcelona, que guardona una personalitat o institució que destaca per la seva dedicació desinteressada a la dansa, aquest any recau sobre l'escultor Richard MacDonald. L'artista, que ha cedit algunes de les seves obres a la ciutat, protagonitza actualment una exposició al MEAM, on es mostren les seves imatges sensibles i mòbils inspirades en els artistes del Cirque du Soleil i el Royal Ballet de Londres.

Places amb molt de ritme

La plaça de la Catedral ha viscut aquest dimarts un flashmob dut a terme per unes 200 persones, entre elles deu escoles de dansa, que han ballat la cançó 'Rossinyol' en homenatge al ballarí, coreògraf i pedagog Joan Serra, que va morir l'any passat i que tenia especial predilecció per aquest tema. En l'acte, la seva germana Maria Josep ha llegit un manifest que ha conclòs sentenciant: "Que cada dia sigui el dia de la dansa!"

A Gràcia, les places del Diamant, de la Virreina i de Lesseps s'omplen d'activitats per celebrar la Setmana de la Dansa, tant el mateix dimarts, com al llarg del cap de setmana. Per exemple, el Centre Moral de Gràcia ensenyarà a ballar lindy hop, Ballaswing.cat mostrarà passos de swing i Dansalut farà classes obertes de consciència corporal, així com organitzarà el tercer muntatge de dansa intergeneracional, 'Com a casa'.

A la plaça de la Vall d'Hebron, el Centre Cívic La Teixonera ha organitzat aquest dimarts, conjuntament amb els grups de dansa de la zona, una mostra de dansa oberta a tothom, on els participants presenten coreografies de grup, amb un màxim de quatre minuts de durada. És una tradició que se celebra des de ja fa set anys, i on no hi ha límit d'edat, de disciplina ni d'imaginació.

stats