Societat 31/05/2017

El cognom del pare deixarà de tenir preferència a partir del 30 de juny

Els pares estaran obligats a especificar l'ordre dels cognoms al Registre Civil, i si no ho fan, l'encarregat del registre el decidirà tenint en compte "l'interès superior del menor"

Europa Press / Ara
2 min
Nadó acabat de néixer amb la seva mare.

Madrid / BarcelonaDes de l'any 2000 es permet inscriure els nens amb el cognom de la mare en primer lloc, si així ho demanen els progenitors en el moment del registre. Si no hi ha consens, el del pare té preferència. Però a partir del 30 de juny, a l'hora d'inscriure un nounat, els pares estaran obligats a especificar l'ordre dels cognoms en un termini de tres dies. Si no ho fan, el Registre Civil el decidirà "tenint en compte l'interès superior del menor". Podrà utilitzar criteris com ara "l'ordre alfabètic, el sorteig o l'estètica, és a dir, la combinació que soni millor", segons diu la llei que s'aplicarà a partir del 30 de juny.

"És un avanç cap a la igualtat ja que ofereix a les dones la possibilitat de decidir", diu la presidenta de la secció de dret matrimonial i família del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Inmaculada Ruz. En cas que els pares no escriguin l'ordre al registre perquè no es posin d'acord, fet poc probable, la decisió dependrà de l'encarregat del registre. "El problema és que fins que no hi hagi sentències no sabrem quins criteris han de prevaldre", comenta, i afegeix que el criteri serà més clar en els casos en què el nen tingui un cognom que li pot causar inconvenients. Recorda que hi ha països avançats en què els nens perden el cognom de la mare i que "a vegades, el criteri, és un tema de practicitat".

Els nom de nadons més posats a Catalunya

La nova llei s'inclou dins la reforma del Registre Civil del 2011, però aquest punt entrarà en vigor el 30 de juny a Espanya. La Direcció General dels Registres i del Notariat del ministeri de Justícia preveu que en la majoria dels casos existirà acord entre el pare i la mare, i que no ocasionarà retards ni més volum de feina. "S'entén que no implicarà gaire diferència pel que fa a la càrrega de feina ni provocarà dilacions, ja que se suposa que hi ha acord entre els progenitors en la majoria dels casos", informen a 'Europa Press' fonts del ministeri de Justícia.

La llei actual ja permet que els majors d'edat es canviïn l'ordre dels cognoms per voluntat pròpia. També ofereix la possibilitat de canviar noms i cognoms, fins i tot de convertir els dos cognoms en un de compost perquè sigui menys comú o per no perdre el segon cognom per desús, i preveu la possibilitat de canviar el cognom quan ocasioni inconvenients.

stats