MEDI AMBIENT
Societat 11/11/2011

Un 25% dels mamífers estan en perill d'extinció

El rinoceront negre occidental està oficialment extingit. I podria no ser l'últim. Més de 20.000 espècies estan amenaçades segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

Mónica L. Ferrado
3 min
El rinoceront blanc, el camaleó de Tarzan i la granota verinosa són espècies en perill.

BARCELONA.Un 25% dels mamífers estan amenaçats segons l'última actualització de la llista vermella de la UICN, organització de referència en l'àmbit de la conservació de la natura. Un dels casos més dramàtics són els rinoceronts. La situació és diferent segons les subespècies. El rinoceront blanc de l'Àfrica Central i el rinoceront blanc del nord estan a punt d'extingir-se. Aquest últim ha estat classificat com a possiblement extingit. Pel mateix camí va el rinoceront de Java. Precisament, l'últim exemplar que s'ha localitzat es creu que es va caçar il·legalment el 2010.

El rinoceront negre occidental ja ha estat declarat oficialment com a extingit. Segons indica la UICN, els principals perills que amenacen els rinoceronts són la falta de suport i voluntat política per dedicar esforços de conservació a molts dels seus hàbitats, els grups criminals organitzats a escala internacional i l'augment de la caça furtiva per vendre els seus corns.

L'informe, però, intenta també donar una visió optimista. En altres espècies hi ha esforços de conservació que ja han començat a donar resultats. El cavall de Przewalski ha passat d'estar en perill crític a estar en perill. Hi va haver un temps en què es pensava que tan sols n'hi havia alguns exemplars en captivitat. La seva recuperació ha estat possible gràcies a un programa de cria en captivitat i de reintroducció. L'any 2000 se'n van alliberar 200 exemplars a Mongòlia.

Els rèptils de Madagascar

La llista vermella apunta la preocupant situació dels rèptils a Madagascar. En aquest país, un 40% de les espècies terrestres estan en perill. N'hi ha 22 de classificades en perill crític. Entre elles hi ha camaleons, sargantanes i serps. No obstant, l'organització es mostra optimista davant el fet que aquest país hagi decidit assignar noves àrees de conservació, on habiten espècies com el camaleó de Tarzan, el camaleó de nas estrany i la sargantana sense extremitats.

La UICN reconeix que a la llista hi estan poc representades les plantes. Les més ben documentades són les coníferes i mostren algunes tendències preocupants. El xiprer xinès, per exemple, que abans era per tota la Xina i el Vietnam, ha passat a estar en perill crític. El motiu és la pèrdua d'hàbitat per l'expansió de l'agricultura. Un altre exemple és el Taxus contorta, que ha passat a estar en perill. Es fa servir per fer llenya i per produir taxol, un fàrmac que es fa servir com a quimioteràpia.

Hi ha moltes plantes tropicals a la llista vermella. El 77% de les plantes amb flors endèmiques de les illes Seychelles estan en perill d'extinció. I el coco de mar, una curiosa planta que suposadament té efectes afrodisíacs, perilla també a causa de la tala ilegal, els incendis i la recol·lecció i venda, que no està regulada. Es creu que hi ha un important mercat negre entorn d'aquesta espècie.

Sota el mar

La tonyina, el peix espasa i altres espècies de la mateixa família estan en una situació especialment greu, tal com ja va publicar recentment Science. Cinc tipus de tonyina tenen la categoria d'espècie amenaçada. Entre altres, la tonyina vermella. "Aquesta informació ha de ser útil per ajudar els governs a prendre decisions per salvaguardar el futur d'aquestes espècies, moltes amb un gran valor econòmic", segons valora la UICN. La llista també incorpora noves espècies descobertes pels científics.

Fins no fa gaire, només es coneixia una espècie de manta marina. Però se n'han descobert dues més, classificades com espècies vulnerables. La manta gegant, la més gran coneguda, pot arribar a tenir un diàmetre de set metres. Els productes derivats d'aquest peix es cotitzen molt. Les seves espines les utilitza la medicina xinesa tradicional.

stats