Societat 15/10/2014

Una trentena d'entitats presenten al Parlament un document sobre com hauria de ser la sanitat catalana

El text, fruit de mesos de treball, marca com a "línia vermella" que els diners públics no puguin anar a organitzacions privades

M.m.m.
1 min

BarcelonaUna trentena d'entitats, entre elles el Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCap), la Plataforma pel Dret a Salut, Dempeus per la Salut i la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya (Confavc), han presentat aquest dimecres al Parlament un document en defensa del sistema sanitari públic. El text és fruit del treball realitzat les últimes setmanes i va ser aprovat el 6 de setembre en una sessió en què també van participar sindicats i partits.

El document s'articula en deu punts i marca com a "línia vermella" que els diners públics es destinin únicament a la sanitat pública, ha explicat a l'ARA Josep Cabayol, un dels portaveus del grup. El sistema sanitari català està format per multitud d'entitats públiques, però també alguna de privada que presten serveis públics a través de les partides que assigna el Servei Català de la Salut. La diversitat de proveïdors, de fet, és un senyal intrínsec al sistema des de la seva creació als anys 80.

En una reunió celebrada amb tots els grups polítics a la cambra catalana, amb excepció del PP i CUP -que s'ha disculpat perquè els seus tres diputats no podien assistir a totes les reunions previstes aquest dimecres, entre elles el ple del Parlament-, les entitats han demanat la "reversió de l'actual tendència medicalitzadora", que es garanteixi un model d'atenció públic de cobertura universal o un pla de nacionalització dels serveis públics de salut, entre altres aspectes.

stats