Societat 10/05/2018

Cada dia es denuncia almenys una violació a Catalunya

Les agressions sexuals denunciades creixen un 36% en el primer trimestre de l'any

Montse Riart
2 min
Desenes d'estudiants s'han manifestat aquest dijous per la Rambla de Tarragona per protestar contra la sentència que va condemnar per abusos sexuals els cinc membres de la Manada acusats de violar una noia als Sanfermines de 2016

BarcelonaEntre el gener i el març passat es van denunciar a Catalunya 110 violacions. Les denúncies per agressions sexuals amb penetració han crescut gairebé un 36% a Catalunya durant els tres primers mesos de l'any, segons les dades que ha fet públiques el ministeri de l'Interior i que inclouen les xifres proporcionades per tots els cossos policials que operen en els municipis de més de 30.000 habitants, incloent-hi els Mossos d'Esquadra i les policies locals. Segons aquest balanç, un 17% més de persones han denunciat haver sigut víctimes d'un delicte sexual entre el gener i el març del 2018.

"És el delicte amb més xifra oculta de casos que no es denuncien", assegura l'advocada Carla Vall, especialitzada en violència masclista, que atribueix l'increment de dades a un augment de la conscienciació entre les dones de la necessitat de denunciar aquest tipus de casos i no a un augment de la violència sexual cap a les dones. Vall considera que la valentia de dones com ara la víctima de la Manada –la jove que va denunciar haver sigut violada per cinc homes a qui han condemnat per abusos sexuals i no per agressions– a l'hora d'anar a comissaria, o altres accions, com ara les agressions explicades en primera persona a internet i les campanyes de sensibilització, estan ajudant a fer saber a les víctimes que no estan soles. "Cada vegada es denuncia més, i més aviat", afegeix.

L'increment detectat a Catalunya també es produeix a la resta de l'Estat, on les denúncies per violacions creixen un 28%, i les de delictes sexuals en general, un 14%. Tot i així, l'augment és superior en el cas de Catalunya. Respecte a la resta de delictes denunciats, pugen tots, excepte els homicidis i assassinats. En aquest cas, s'ha produït un descens de denúncies tant per casos de morts consumades com d'intents. També baixen les denúncies per robatoris de vehicles.

Més violacions denunciades en la majoria de municipis

Les denúncies per agressions sexuals amb penetració pugen en totes les demarcacions i en totes les capitals de província, excepte a Girona, on baixen, i a Lleida, que es mantenen igual. En el cas de la capital catalana, l'increment de denúncies per violacions és d'un 29% i també creixen en un 13% les denúncies en general per delictes sexuals.

Tot i la paradoxa que implica que la Manada hagi sigut condemnada a una pena inferior a la que demanaven les acusacions, Vall assegura que les víctimes de delictes sexuals "cada vegada tenen més clar que aquests casos no poden quedar impunes" i s'animen més a denunciar.

Segons les dades del ministeri, l'increment de denúncies per aquest tipus de casos es produeix a la majoria de municipis de més de 30.000 habitants que han enviat les seves dades al ministeri de l'Interior, excepte a Granollers, Igualada, Manresa, Mataró, el Prat de Llobregat, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Vic i Reus, on baixen.

stats