Societat 08/11/2018

Investiguen la seguretat de l'AVE a Sants, que va deixar passar un fals explosiu

L'avís als Mossos es va fer mitja hora tard, quan el tren ja havia sortit amb l'objecte sospitós

Pau Esparch
3 min
La imatge de l'escàner de l'AVE de Sants on es veu el suposat objecte sospitós

BarcelonaUna passatgera va superar ahir al matí el control d’equipatges de l’AVE a Sants tot i que l’escàner de raigs X va detectar dins la seva maleta un objecte sospitós que semblava una granada de mà. La dona va pujar amb la maleta al tren que va sortir a les 7.40 h en direcció a Madrid i els vigilants contractats per Adif no van avisar els Mossos fins a les 8.02 h. “El protocol no va funcionar perquè una persona amb un objecte sospitós [que va resultar ser una sivella en forma de granada] va passar el control de seguretat”, va explicar el cap de la comissaria general de mobilitat dels Mossos, el comissari Joan Carles Molinero. Fins que no es va aclarir on era l’objecte i es va determinar que era una falsa granada, els Mossos i la Policia Nacional van fer aturar la circulació de trens a Sants i Atocha i van arribar a desallotjar les estacions.

El protocol “va fallar”, va assegurar Molinero, perquè si hagués funcionat no s’haurien pres les mesures d’aturar la circulació i desallotjar les estacions. Segons el comissari dels Mossos, si es detecta un objecte que pot ser perillós el protocol estableix que “s’ha d’aturar la persona i l’accés de la resta de passatgers a la zona de seguretat i comunicar-ho a la policia”. Però ahir els Mossos van rebre l’alerta d’Adif a les 8.02 h, una mitja hora després del pas de la passatgera amb l’objecte sospitós per l’escàner del control d’equipatges, i per això la policia catalana investiga si hi ha hagut una negligència. La principal incògnita que s’ha de resoldre és què va passar des que la dona va superar el control fins que els vigilants, que la van deixar entrar, van avisar.

Molinero va avançar que l’alerta als Mossos es va donar després que l’equip de seguretat privada supervisés les imatges de l’escàner, cosa que no és habitual. “Hi ha una persona que ha d’observar la pantalla [de l’escàner de raigs X] i aquesta és la seva funció”, va recordar. La policia ja va parlar ahir amb el vigilant que mirava la pantalla i el superior que va revisar les imatges, però Molinero va dir que encara és aviat per concloure si hi va haver “una negligència, un error humà o una falta de la pauta d’activació”.

Cues a Sants mentre els Mossos fan comprovacions d'un paquet sospitós a l'estació

Els Mossos van demanar un informe cronològic dels fets a Adif, responsable de la infraestructura. Adif també va obrir una investigació interna per analitzar l’actuació de l’empresa de seguretat privada Prosegur, i els Mossos van convocar una reunió amb Adif i Renfe per revisar el protocol vigent, per veure “si és suficient per neutralitzar una incidència”, va apuntar Molinero. Un cop s’hagi determinat la “disfunció” d’ahir, es decidirà si cal aplicar una mesura correctora o una sanció.

Activació dels equips d’explosius

Quan els Mossos van rebre l’alerta, a les 8.02 h, els van anunciar que s’havia detectat “un objecte en forma de granada”. Una patrulla que era a l’estació de Sants s’hi va traslladar i un cop va haver vist la imatge de l’escàner va activar la unitat canina, la de desactivació d’explosius –els Tedax– i la d’ordre públic. “El que es veu a la pantalla correspon al disseny d’una granada de mà i s’hi dona credibilitat”, per la forma i la mida, va defensar Molinero. En aquell moment Adif i els vigilants de seguretat apuntaven que la dona que duia l’objecte sospitós era en un dels dos AVE que a partir de les vuit del matí havien de sortir de Sants en direcció a Madrid, i per això els Mossos van fer aturar els dos trens i van desallotjar els passatgers que eren a l’andana o ja a dins dels combois.

Una altra imatge de la maleta que duia la sivella amb forma de granada

Aleshores els Mossos van fer tornar a passar tots els passatgers amb l’equipatge per l’escàner per detectar la maleta sospitosa. Al cap d’uns minuts es va comprovar que la dona era a l’AVE de les 7.40 h –per tant, no era entre els passatgers que tornaven a fer passar pel control–, i els Mossos van avisar la Policia Nacional que aquell tren arribaria a les 10.10 h a Madrid (no feia cap més parada). Per aquest motiu es va desallotjar Atocha i es va comunicar a Renfe que localitzés la dona dins el tren perquè quan l’AVE s’aturés a Atocha la poguessin identificar de seguida. Quan els agents van inspeccionar la maleta van poder comprovar que l’objecte sospitós era una sivella en forma de granada.

stats