Societat 11/02/2019

Un sagitari que mirava l'horòscop abans de robar

L'home, que havia sigut contorsionista a la Rambla, liderava un grup a Barcelona

Pau Esparch
3 min

Barcelona"La feina li oferirà bones i grans oportunitats, algunes d'inesperades, així que haurà d'estar en el moment adequat a l'hora exacta per poder-se'n lucrar". És l'horòscop del febrer per a sagitari, segons Astrocanal. Un home de 55 anys i de nacionalitat romanesa, que és sagitari, el mirava abans de decidir si actuaria el dia previst. L'home liderava un grup format per tres persones més –i un gos– que robaven en bars de Barcelona i l'àrea metropolitana amb la tècnica del butró: fent un forat a la paret. El cap de la banda aprofitava la seva habilitat com a contorsionista, que havia exhibit el 2010 a la Rambla, per fer el forat i accedir als locals, on robava diners de la caixa registradora i les màquines escurabutxaques.

L'home entrava a mitja tarda a l'escala del bloc, on, als baixos, hi havia el bar que havien triat com a objectiu. Aprofitava la seva habilitat per posar-se en espais molt petits de la porteria, com l'armari dels comptadors i l'habitacle de l'ascensor (encara que l'aparell estigués funcionant). Utilitzant el contorsionisme i amb diverses eines, anava obrint el forat sense fer soroll. La tasca durava hores, però l'home no tenia pressa perquè accedia al bar quan havia tancat i sabia perfectament quin horari feia. Abans d'entrar-hi, el grup havia vigilat l'establiment durant dies i havia seguit els propietaris del local.

Quan la banda actuava, el líder no estava sol: els membres més joves del grup, un home de 26 anys de nacionalitat espanyola i una dona de 24 anys de nacionalitat veneçolana, també s'amagaven a l'escala –en espais no tan petits– per assegurar-se que els veïns no detectaven la presència del contorsionista. Si els veien a ells dos, simulaven ser una parella. Una tercera persona, un home de 46 anys de nacionalitat espanyola, se situava al carrer. L'home aparcava un cotxe, amb el qual fugien amb el botí, a pocs metres del bar on volien robar i passava el temps dins el vehicle o passejant un gos –que sempre s'enduia–. El contorsionista i aquest home, que vivia a Castellar del Vallès amb el gos, han entrat a la presó.

Dos agents dels Mossos detenint un dels membres del grup

"Si l'horòscop no era favorable, ho deixaven"

Des de mitjans d'octubre que els Mossos d'Esquadra anaven al darrere de la banda, que havia començat a actuar a Barcelona a principis de l'any passat. El 2016 ja havien aplicat el seu 'modus operandi' a València. No va ser fàcil arribar als membres del grup perquè, tot i que els agents tenien la matrícula del cotxe que feien servir, el vehicle estava a nom de la mare del contorsionista. Durant la investigació els van punxar els telèfons i van descobrir que el líder "sempre preguntava què deia l'horòscop sobre sagitari; si el signe no era favorable, ho deixaven per un altre dia". Ho explica el cap d'investigació de la comissaria de Nou Barris dels Mossos, el sergent Eduard Rodríguez, que admet que al principi de la investigació havien pensat que "sagitari" era una manera de parlar en clau.

Però les peculiaritats no acaben aquí, perquè els Mossos van arribar a enlairar l'helicòpter per descobrir on vivia el contorsionista. Casa seva era una cabana enmig del bosc a Guanta, a Sentmenat, en una parcel·la que havia comprat. Es calcula que el grup, que escollia bars regentats per persones d'origen asiàtic, va obtenir uns 100.000 euros amb una vintena de robatoris. Si en els bars on entraven no hi havia diners, accedien al local del costat –en una ocasió va ser un taller mecànic i en una altra una botiga d'art–. En l'escorcoll a la cabana els agents hi van trobar un dietari en què el líder apuntava els detalls de l'establiment on actuarien i van detectar que s'havien fet donatius a ONG infantils amb una quantitat molt mínima dels diners robats.

El dietari on el líder apuntava els detalls de l'establiment on actuarien
stats