Societat 20/03/2015

Els delictes cauen un 10,7% en quatre anys a Barcelona però els furts continuen sent el cavall de batalla

L'alcalde, Xavier Trias, i el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, presenten un balanç de reducció general de la criminalitat. Els furts, robatoris no violents, han caigut un 12,6% però van tenir un repunt del 0,6% l'any passat

Sílvia Barroso
2 min
D'esquerra a dreta, el cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, el tinent d'alcalde Joaquim Forns, l'alcalde, Xavier Trias, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, el director dels Mossos, Albert Batlle, i el comissari dels Mossos a Barcelona, Joan Carles Molinero / ACN

BarcelonaEls delictes comesos a Barcelona s'han reduït un 10,7% en els últims quatre anys –un 1,58% el darrer any, del 2013 al 2014–, segons el balanç presentat aquest migdia a l'Ajuntament de Barcelona en una roda de premsa conjunta amb el departament d'Interior. Entre les dades més destacades d'aquest període de quatre anys, hi ha la disminució dels atracaments –robatoris amb violència o intimidació– al carrer, que ha estat d'un 16,5% entre el 2011 i el 2014 i un 17,7% del 2013 al 2014. I un altre capítol fonamental és la reducció d'un 12,6% dels furts, una tendència que tanmateix va ensopegar l'any passat, ja que durant el 2014 hi va haver un repunt lleu d'un 0,6% d'aquest tipus delictiu.

Amb el global de les xifres sobre la taula, l'alcalde, Xavier Trias, ha assegurat que malgrat que mai podrà estar "del tot satisfet en aquestes temes, s'ha fet una gran feina i s'ha de dir".

Al seu costat, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha assegurat: "Barcelona avui és una ciutat més segura que el 2011. Tenim un espai públic objectivament més segur, però a més a més la ciutat també és percebuda com a més segura, segons indiquen les dades que té l'Ajuntament".

Pel conseller, el balanç positiu "no és un fet casual, sinó que hi ha una voluntat política compartida de posar la seguretat com a prioritat, que es tradueix en la cooperació entre cossos policials". "El 2014 es van fer un 16% més d'operacions conjuntes entre Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana. I també hi ha cada vegada més col·laboració entre els cossos policials i la Fiscalia. I, com a tercer factor, cal destacar l'aposta continuada per la prevenció. A Barcelona hem incrementat un 25% els contactes amb la comunitat, hem arribat a 19.000 persones", ha afegit.

La conclusió, segons Espadaler, és que "es pot dir, sense triomfalisme i sense abaixar la guàrdia, que el camí emprès dóna fruits i que s'ha de continuar", ja que hi ha hagut fins a 21.000 fets menys el 2014 que el 2011.

Els furts, batalla permanent

Tot i l'optimisme i bon humor amb què els responsables de la seguretat a Barcelona han presentat les xifres, han hagut de donar explicacions sobre el repunt dels furts. Ha estat principalment el comissari dels Mossos a la regió policial de Barcelona, Joan Carles Molinero, el que ha entomat el tema. "Ha de quedar clar que es tracta d'un repunt molt lleu, d'uns 500 casos més [es va passar dels 94.151 del 2013 als 94.726 el 2014], i que es deu en gran part a una entrada al país de nous delinqüents que encara no tenen antecedents. Encara no són en el circuit que genera el grup de multireincidents del Mossos, que treballa amb la Fiscalia per demostrar qui són els lladres habituals perquè puguin ser empresonats", ha argumentat.

El cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, també hi ha intervingut. "És qüestió de temps que aquests nous delinqüents siguin empresonats a partir de la feina del grup de multireincidents", ha insistit. I ha explicat que la mateixa Guàrdia Urbana té un dispositiu especial anomenat Champions per controlar els furts quan hi ha partits de futbol internacionals. "Els furts van lligats al turisme i als grans esdeveniments que atrauen grans concentracions de gent, i a Barcelona es donen les dues coses", ha afegit Vázquez.

stats