BARCELONA
Societat 22/08/2015

Descobreix què t'espera a partir d'avui a la festa major de Sants

Concerts de La Troba Kung Fu, Zoo i Miquel del Roig, entre les 570 activitats de la festa que lluita per mantenir l'esperit de barri a Barcelona

Enric Borràs
3 min
El mapa de la festa

Barcelona“No tenim cap interès que les nostres festes siguin com les de Gràcia”, explica -“amb tots els respectes”- el president de la de la Federació d’Associacions i Comissions de Carrers de la Festa Major de Sants, Jeroni Melgar. I ho diu perquè, si bé cada vegada hi va més gent, no volen que es massifiquin. “Ens conformaríem si fos com l’any passat”, admet Melgar mentre s’enllesteixen els preparatius. Avui a les vuit del vespre el pregó del periodista Alfred Picó, al Parc de l’Espanya Industrial, dóna el tret de sortida a unes festes que volen mantenir l’esperit de barri.

Les de Sants són unes festes “diferents” que no volen arribar als “extrems” de les de Gràcia, a les quals agafen el relleu i per on cada any passen mig milió de persones, tot i que els organitzadors de les unes i les altres tenen molt bona relació, diu Melgar. A més, estan marcades per unes festes alternatives molt potents que ja tenen 21 anys i per la gresca que organitzen els Castellers de Sants, una de les entitats més actives al barri. Els organitzadors de les festes tradicionals i els de les alternatives tenen molt bona relació, segons Melgar. “Fem coses junts i en faríem més si poguéssim”, assegura convençut.

[Descarrega't aquí

Els uns i els altres fins i tot s’han posat d’acord per demanar a les autoritats que deixin que els veïns s’encarreguin d’acabar la festa a l’hora que toca, sense que hi hagin de participar antiavalots de la policia, explica Ivan Miró, de l’Assemblea de Barri de Sants, que organitza les alternatives. De fet, l’espai on es faran les alternatives, el Parc de l’Espanya Industrial, és on també es faran els actes unitaris. Les alternatives no hi comencen fins dimecres -amb alguna activitat el dia abans- i des d’avui fins dimarts, inclòs, s’hi faran els actes unitaris, com el concert, dimarts a la nit, de la Fundación Tony Manero i La Màlaga.

El carrer de Valladolid de Sants prepara els seus guarniments per a la festa.

570 activitats

Aquest any a Sants s’hi han guarnit 18 carrers, dos més que l’any passat. S’hi han afegit els carrers de Gayarre i de Papin -tot i que la xifra queda lluny dels més de seixanta que s’havien arribat a guarnir a principis del segle XX- i s’hi fan 570 activitats de tota mena. Les xocolatades, concursos -de dibuix, truites, paelles, dolços, allioli...-, espectacles infantils, trobades de col·leccionistes de xapes, ballades populars, havaneres i activitats de sempre es combinaran amb els habituals concerts per als més joves i altres possibilitats que s’han reinventat, com els vermuts populars que oferirà més d’un carrer. Les modes també arriben a les festes majors. No hi faltarà la música de Miquel del Roig -un dels cantants més habituals de la festa major-, que tocarà dimecres davant del local dels Castellers, al carrer dels Comtes de Bell-lloc.

Què no et pots saltar?

  • L’espectacle 'Alles'Ángela Peris i Koldo Arostegui faran mim, hip-hop, música i dansa, tot en un sol espectacle per a tots els públics. Diumenge 23, a les 18 hores, al carrer Papin.
  • La nit valenciana amb Zoo i Feliu VenturaFeliu Ventura, Zoo i Subversa tocaran dimecres 26 al carrer Vallespir de baix a partir de les 21 h.
  • Concert de La Troba Kung-FúNit per ballar sense parar amb La Troba Kung-Fú, Nakany Kanté, Bituaya i La Gozadera. Dijous 27, a partir de les 21 h, al Parc de l’Espanya Industrial.
  • La cursa de carretonsUn dels actes més tradicionals esbojarrats de les festes alternatives és la cursa de carretons. Diumenge 30, a les 17 h, davant de Can Vies.

D’entre els actes de les alternatives, Miró destaca la presentació dijous al migdia de la cervesa artesana La Bordeta, que es fa a Can Batlló, i el dinar i la xerrada, divendres, en favor de la protesta dels treballadors de Movistar.

Carrers guarnits

El concurs de guarniments, que l’any passat va guanyar per tercera vegada seguida la plaça de la Farga -convertida en castell medieval-, es preveu disputat. Jeroni Melgar explica orgullós que la qualitat dels ornaments millora any rere any. D’entre els carrers guarnits, aquest any n’hi ha alguns que han escollit motius originals, com el de Santa Cecília, que és sobre el Nadal a l’estiu, i de cinematogràfics, com Alcolea de dalt, que homenatja King Kong; però aquest any n’hi ha uns quants que han triat motius de països: Guadiana, per exemple, ha escollit Cuba, i Sagunt tindrà la mala sort que el compararan amb el carrer Verdi, guanyador del concurs de carrers de Gràcia d’aquest any, perquè també es guarnirà inspirant-se en motius japonesos.

stats