Successos
Societat 01/09/2021

Desmantellen un clan albanès que volia fer un imperi de la marihuana a Tarragona

En un any d'investigació, els Mossos i la Policia Nacional han arrestat 107 persones i han intervingut una tona de droga i 25.000 plantes

3 min
Agents dels Mossos i la Policia Nacional en una de les naus que ocupava el clan albanès de la marihuana descarticulat

BarcelonaCatalunya s'ha convertit en l'epicentre del cultiu de marihuana d'Europa, i això ha fet proliferar l'assentament de màfies i grups criminals que viuen del negoci i que tenen la violència com a principal mecanisme per imposar el seu domini sobre la resta. Segons els Mossos d'Esquadra, cada any es registren ja a casa nostra almenys tres homicidis relacionats exclusivament amb el tràfic de marihuana i un 11% de les plantacions desmantellades disposaven d'armes. "Espanya és el número u en exportació de marihuana a Europa, i això vol dir que importem crim organitzat molt violent", advertia aquest dimecres el cap de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos, Ramon Chacón. L'últim exemple del clúster de la droga que s'ha creat és la macroinvestigació que ha acabat amb el desballestament d'una organització criminal que estava creant a Tarragona un autèntic imperi de la marihuana.

En un any, els Mossos, juntament amb la Policia Nacional, l'albanesa i l'alemanya, han arrestat 107 persones i han intervingut una tona de marihuana i 25.000 plantes que la xarxa cultivava en una trentena de plantacions disperses per tot el territori però que es concentraven sobretot a les comarques de Tarragona. El gruix de la macrooperació es va fer aquest juliol, quan es van arrestar 86 dels detinguts en un dispositiu policial conjunt amb més de 400 agents. Dinou dels arrestats han ingressat a la presó per ordre del jutge de Reus que coordinava la investigació.

Tot i que una part dels líders de l'organització criminal eren de nacionalitat espanyola, la xarxa pivotava entorn d'un clan familiar albanès que s'havia establert a les comarques tarragonines i que comptava amb una extensa xarxa de "facilitadors", les persones que aporten la logística perquè el negoci de la marihuana pugui prosperar. En aquest cas, segons el cap de la policia judicial de la Policia Nacional, Rafael Pérez, es tractava bàsicament de persones que proporcionaven al clan les naus on ubicar les plantacions in door i punxaven la llum per obtenir l'electricitat per al cultiu de la marihuana. Els Mossos calculen que en el temps que van estar operatius haurien defraudat 1,6 milions d'euros d'electricitat.

El clan també havia electrificat –amb els perills que això comporta per a la seguretat– la porta de la nau de Reus on cultivaven més d'un miler de plantes per evitar l'entrada d'intrusos i protegir-se dels assalts de bandes rivals. En només deu dies havien patit dos intents. De fet, la proliferació de narcoassalts és una altra de les evidències de la potència que han adquirit a Catalunya les organitzacions criminals dedicades al negoci de la marihuana. Els Mossos calculen que de mitjana cada setmana es produeixen dos d'aquests narcoassalts a Catalunya, segons va avançar l'ARA.

Exportació a Alemanya

Tot i que el clan produïa la droga a Catalunya, el seu mercat estava en altres punts d'Europa, sobretot a Alemanya. No és casualitat. "A Alemanya la droga es paga cinc vegades més cara que a Espanya", ha explicat Pérez. Al mercat intern el quilo de marihuana es paga a uns 1.800 euros, mentre que als països del nord d'Europa aquest preu es multiplica i pot arribar a rondar els 9.000 euros el quilo.

Va ser la intervenció d'un camió a prop de Berlín a meitats del 2020 el que va posar per primer cop la intel·ligència policial de tots els països sobre la pista de la xarxa. El tràiler amagava 140 quilos de cabdells de marihuana envasats al buit, dissimulats entre un carregament de festucs. El segon cop policial a la xarxa es va produir al maig d'aquest any, quan la policia alemanya va interceptar un altre camió amb 100 quilos de marihuana. Paral·lelament, els Mossos i la policia espanyola detenien tres persones en una plantació en una nau d'un polígon de Reus amb més d'un miler de plantes.

Les investigacions van acabar amb el macrodispositiu policial conjunt del 13 de juliol passat, quan es va detenir la majoria dels integrants de l'entramat a Tarragona, Barcelona, Girona i Castelló. Dels 107 detinguts en total durant el temps que la investigació ha estat oberta, 19 han ingressat entre reixes. Malgrat l'èxit de l'operatiu, Chacón alertava de la importància de seguir lluitant contra les màfies de la marihuana establertes a Catalunya per evitar que es converteixi "en un focus del crim organitzat a Europa".

stats