Societat 14/06/2017

Desallotgen l'edifici de la Rimaia

El Mossos d'Esquadra han fet fora més d'una vintena de persones de l’immoble, que ha sigut ocupat i desallotjat diverses vegades

P.j. Armengou
2 min
Un grup d'agents de policia desallotjant l'edifici de la Rimaia

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han desallotjat aquest matí l'edifici de la ronda de Sant Pau conegut com la Rimaia. Segons ha confirmat la policia catalana, s'han identificat les 26 persones que estaven ocupant l'immoble i s'ha fet retorn de l'espai al propietari. L'edifici ha estat buit des de la seva construcció, l'any 1993, a excepció dels períodes en que ha sigut ocupat. L'últim ha durat més d'un any, del 20 d'abril del 2016 fins avui mateix.

Al novembre el Tribunal Europeu dels Drets Humans va suspendre el desallotjament previst. La fiscalia i el departament d'Interior podrien no estar d'acord amb l'operació, segons fonts dels ocupants, ja que s'havien pronunciat anteriorment a favor de suspendre el desallotjament.

Brigades policials davant l'edifici de la Rimaia

Els Mossos han desplegat un fort dispositiu poc abans de les 07.00 h, format per, almenys, tres brigades mòbils, diversos agents de la Guàrdia Urbana i un equip de muntanya que ha escalat l'edifici per fer baixar dues persones que s'havien penjat a la façana per protestar contra el desallotjament. Tot i la resistència dels habitants de l'edifici a ser desallotjats, a diferència d'altres ocasions no s'han produït aldarulls.

Cap a les 08.30 h, el Mossos d'Esquadra ja havien desallotjat tot l'edifici i els activistes han tallat la ronda de Sant Pau en protesta per l'operació policial. Cap a les 10.00 h, quan només quedaven una desena de persones concentrades al carrer, ha entrat l'equip de neteja a l'immoble, que ja era buit. Altres ocupants de la Rimaia s'han desplaçat llavors a un edifici del barri on s'espera un desallotjament aquest mateix matí. Els activistes hi han anat per donar suport a l'Esther i el seu fill, que porten 3 anys vivint en un pis del número 12 del carrer Sant Climent i als quals s'ha anunciat que avui seran desnonats.

La Mònica, una noia que estava ocupant la Rimaia des de l'abril, ha defensat que el col·lectiu continuarà la lluita per "l'habitatge, contra l'especulació i la gentrificació que pateix Barcelona". "No depenem d'un edifici", ha afirmat.

El col·lectiu que ocupa la Rimaia hi té un espai de criança i està arrelat als moviments socials i al teixit associatiu de la ciutat. Han participat, sobretot, en protestes pel dret a l'habitatge, en concentracions contra els desnonaments i en favor dels habitants del Poble-sec, Raval i Sant Antoni. A l'edifici hi vivien famílies amb menors, però sembla que aquest matí ja no hi eren, en previsió del desallotjament d'avui.

Segons fonts dels ocupants, el propietari de l'edifici, Santiago Cardete, tindria més de 200 immobles a tota l'àrea metropolitana de Barcelona, 4 dels quals, a més, estarien buits. Els manifestants han acusat Cardete d'"especulador".

stats