Detecten per primer cop a Catalunya una plaga que ataca el blat de moro

Es tracta d'un escarabat molt agressiu amb les plantacions que es va identificar a Europa als anys 90

E.F.
2 min
L'escarbat que ataca el blat de moro i que ja ha arribat a Catalunya

L'escarabat Diabrotica virgifera, que ataca les plantacions de blat de moro, s'ha detectat per primer cop a Catalunya, segons han alertat els tècnics del Servei de Sanitat Vegetal del departament d’Acció Climàtica. La plaga no és nova a Europa, on va arribar als anys 90 procedent dels Estats Units, però fins ara no hi havia constància de la seva presència als cultius catalans, principalment concentrats a les zones de regadiu de Lleida i a Girona.

És una de les plagues més devastadores per al blat de moro i la Generalitat ha alertat els agricultors sobre les mesures que es poden prendre per intentar prevenir-la (insecticides en moments adequats, rotació de cultius durant dos anys abans de tornar a plantar blat de moro) així com consells i precaucions extres a l'hora de llaurar o transportar blat de moro en parcel·les que puguin estar afectades per evitar que s'escampi. S'ha intensificat la vigilància i es demana als agricultors que informin els serveis de vigilància del departament si detecten l'escarabat.

Malgrat l'amenaça que suposa per als conreus, la Comissió Europea va decidir no seguir amb les mesures d'emergència contra la plaga perquè no tenien prou eficàcia, segons ha detallat la Generalitat. Per tant, des de llavors, no està considerada una plaga de quarantena ni està subjecta a cap regulació concreta.

El cultiu de blat de moro a Catalunya ha crescut força els últims anys i ja se superen les 40.000 hectàrees anuals, de les quals unes 34.000 són a la demarcació de Lleida, on la producció és d'unes 350.000 tones, mentre que la resta, unes 6.000 hectàrees i més de 50.000 tones, es cultiven a Girona. El blat de moro va dirigit sobretot a la indústria de fabricació d'aliments i pinsos per al bestiar. En algunes zones, segons la demanda, es destina a animals en forma de farratge, especialment per a les vaques de llet.

stats