Societat 26/10/2018

Detecten per primer cop microplàstics en les defecacions humanes

L'estudi confirma que el plàstic ha entrat en la cadena alimentària i arriba a l'estómac humà

Sònia Sánchez
2 min
La proliferació de residus de plàstic creix i la ciència explora tots els camins per eliminar-los.

BarcelonaPer primera vegada un estudi ha constatat la presència de microplàstics en les defecacions humanes, cosa que "confirma el que se sospitava des de fa temps, que els plàstics arriben als intestins de l'home", en paraules de l'investigador principal de l'informe, Philipp Schwabl, de la Universitat de Viena.

L'estudi va detectar partícules de fins a nou tipus diferents de plàstics, tot i que el polipropilè (PP) i l'anomenat PET, que s'utilitza per a les ampolles i envasos de plàstics, eren els més presents. La investigació, liderada per la Universitat Mèdica de Viena i l'Agència Mediambiental d'Àustria, es va presentar aquesta setmana en un congrés europeu de gastroentereologia a Viena, la UEG Week.

"És especialment preocupant el que això significa per a nosaltres, i especialment per als pacients amb malalties gastrointestinals. Mentre les concentracions més grans de plàstic en estudis animals s'han trobat als intestins, les partícules més petites de microplàstic poden entrar en el reg sanguini i el sistema limfàtic i poden fins i tot arribar al fetge", va explicar Schwabl durant la presentació.

L'estudi va prendre mostres de vuit individus de diversos països del món: Finlàndia, Itàlia, el Regne Unit, Holanda, Polònia, Àustria, el Japó i Rússia. En totes i cadascuna de les mostres de defecació analitzades s'hi van trobar microplàstics, que són les partícules de plàstic inferiors als 5 mil·límetres procedents tant de productes que en contenen, com ara cosmètics o pastes de dents, com de la desintegració del plàstic de bosses i objectes que es desfà a poc a poc abandonat en el medi ambient.

Aquests microplàstics ja són presents en tots els racons dels oceans del món, com una plaga invisible tan contaminant o més que les conegudes illes de plàstic, formades de peces més grans que suren amuntegades a diverses zones del planeta, amb la més gran de totes al Pacífic Nord.

La contaminació de l'aigua de mar ha tornat a quedar palesa, de fet, en un altre estudi publicat aquesta setmana a la revista 'Environmental Science & Technology', en la qual investigadors sud-coreans han detectat microplàstics en el 90% de les sals de taula. Han examinat fins a 39 marques diferents de sal de taula que es venen a 21 països, i 26 de les quals contenien microplàstics.

Aquesta investigació de la Universitat Incheon de Seül i Greenpeace East Asia suggereix que l'ésser humà ingereix uns 2.000 microplàstics l'any a causa de la presència d'aquestes partícules als mars i oceans. Els microplàstics també s'havien detectat ja en l'aigua de l'aixeta als països europeus amb una prevalença del 72%.

La recerca feta a Àustria a nivell digestiu va trobar una mitjana de 20 partícules de microplàstic per cada 10 grams de defecació, amb mides de 50 fins a 500 micrometres. Els participants en l'estudi, de diverses parts del planeta, mantenien un diari amb la seva alimentació diària. Els diaris mostren que tots ells van estar exposats a plàstics per consumir aliments envasats en plàstic o begudes en ampolles de plàstic. Cap d'elles era vegetarià i sis d'ells consumien peix marí.

"Ara tenim la primera evidència de microplàstics dins dels humans, necessitem més investigació per entendre el que això significa per a la salut humana", va afegir.

stats