Societat 15/04/2018

Detenen un fugitiu que havia violat la seva filla durant anys

La policia troba a Palafrugell l’home, de 63 anys i antic metge dels Mossos d’Esquadra

Ara
2 min
Francisco M.C.

BarcelonaEra un dels fugitius més buscats d’Europa des que, el 2014, l’Audiència de Barcelona el va condemnar a 15 anys de presó per haver abusat sexualment de la seva filla de manera continuada -durant vuit anys- des que la nena tenia set anys. Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional van detenir ahir a Palafrugell (Baix Empordà) Francisco M.C., que havia sigut metge adscrit als Mossos d’Esquadra i que ara té 63 anys. La policia va localitzar l’home al domicili d’un familiar, on estava vivint i d’on sortia molt poques vegades. Sempre que ho feia, a més, prenia la precaució de tapar-se la cara amb ulleres, barba, bufanda i gorra.

El detingut va violar durant vuit anys la seva filla, aleshores menor d’edat, aprofitant el règim de visites després de separar-se de la seva dona. Els abusos, que molts cops tenien lloc mentre l’altra filla del detingut dormia, van començar el 2001, quan el pare va decidir emportar-se les dues filles de viatge a València i va aprofitar que tots dormien en el mateix llit per abusar d’ella per primera vegada, tal com recollia la sentència -esfereïdora- que el va condemnar el 2014. Des de llavors, estava fugit i l’Europol havia arribat a incloure la seva fotografia en la llista dels europeus més buscats.

Arran de la seva fugida, es va crear, el 2015, un equip conjunt d’investigació entre el grup de recerca activa de fugitius dels Mossos i el grup de localització de fugitius nacionals de la Policia Nacional. Aquest equip havia treballat en diferents línies de recerca, entre les quals hi havia la possibilitat que l’home estigués residint en un país estranger -principalment a Centreamèrica o l’Amèrica del Sud-, però el 2016 van obtenir informacions que el situaven a Catalunya i ahir, finalment, el van poder detenir a Palafrugell.

Va ser a finals del 2009 quan la noia, acompanyada de la seva mare, es va decidir a visitar una psiquiatra, a qui va relatar els fets. L’Audiència de Barcelona va donar plena credibilitat al testimoni de la jove, que abans havia intentat enregistrar sense èxit imatges de les agressions. Després de la denúncia, el 2010, l’home va ser detingut però va quedar en llibertat poc després. Finalment, va ser condemnat l’any 2014.

L’últim pas que havia fet aquest cas va ser, a principis del mes de març d’aquest any, quan l’Audiència de Barcelona va absoldre un agents dels Mossos que s’enfrontaven a dos anys de presó per un delicte de testimoni fals per presumptament haver encobert l’agressor.

El tribunal va resoldre que no s’havia pogut provar que el mosso mentís per desacreditar la víctima i afavorir el pare. En la sentència, la secció desena de l’Audiència considerava que l’agent no tenia “intenció” de voler introduir un fet fals quan va dir que la víctima tenia nòvio i que hi havia mantingut relacions sexuals. En el judici contra el seu pare, la víctima havia declarat que en cap moment havia mantingut relacions sexuals després de les violacions patides, cosa que va tornar a ratificar quan es va enjudiciar el mosso per fals testimoni.

La sentència va concloure que no s’ha acreditat que les afirmacions del mosso posin “en dubte” la credibilitat de la noia ni que hi hagués “voluntat” ni “intenció” de beneficiar l’acusat.

stats