Societat 27/12/2017

El novè assassinat masclista de l’any sacseja la Mina

Troben el cadàver mig enterrat d’una dona de 30 anys a la vora de la via del tren i els Mossos d’Esquadra detenen la seva parella

Enric Borràs
4 min
El lloc on es va trobar el cadàver de la dona assassinada a la Mina, a Sant Adrià de Besòs

Sant Adrià de BesòsDues persones que el dia de Nadal a la nit van veure un home carregat amb un sac molt gros a la vora de les vies del tren, al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs, van fer saltar l’alarma pel que, com tot apunta, és un nou assassinat masclista. Van avisar els Mossos d’Esquadra, i els agents, quan es van acostar a la zona, van trobar una mà que sobresortia de terra: algú havia enterrat el cadàver d’una dona de 30 anys, veïna de Badalona però coneguda al barri. Ahir a la matinada els policies van detenir la seva parella, un home de 34 anys de nacionalitat espanyola. A la Mina els havien vist discutir-se i ella l’havia denunciat dues vegades per maltractament.

Les dues denúncies eren de les últimes sis setmanes, segons fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que també assegurava ahir que la víctima “no va voler continuar amb cap de les denúncies” i que la fiscalia no va demanar cap mesura cautelar. Davant d’aquesta situació, el jutge no va dictar cap ordre d’allunyament ni cap altra mesura cautelar per protegir la dona.

Una parella coneguda

A la Mina havien vist com la parella es discutia més d’una vegada. Dues veïnes d’una seixantena d’anys, que no volen que es publiqui el seu nom, ho explicaven ahir a la rambla de Camarón, molt a la vora d’on es va trobar el cos. L’última vegada que se’ls va veure barallar-se al mig del carrer, relataven, va ser tan sols un dia abans del crim. L’home, detingut ahir mateix per agents de l’àrea bàsica policial de Badalona, era del barri, conegut per molts. Els veïns amb qui va parlar aquest diari, que són gitanos, s’afanyaven a aclarir que el presumpte assassí no ho és. Si la parella ho hagués sigut, això hauria pogut desencadenar una disputa entre famílies com la que el gener de l’any passat, arran de l’assassinat d’un noi en un local del Port Olímpic, va fer fugir del barri centenars de persones.

Un parell de forats a la tanca de l’avinguda Manuel Fernández Márquez permeten entrar fàcilment a la zona a prop d’on les vies del tren creuen la ronda del Litoral, que és on es va trobar el cos, amb clars signes de violència. Ahir encara hi havia una cinta policial. Fins i tot hi havia una pala abandonada -fora de la zona precintada-, que de ben segur que no tenia res a veure amb el crim, perquè si no els mossos que van investigar la zona se l’haurien endut.

Al barri les tanques per impedir el pas a les vies del tren són un autèntic colador: és una zona concorreguda habitualment per toxicòmans que compren droga en alguns narcopisos de la Mina. Tot i que a la vora hi ha una sala de venopunció, molts prefereixen injectar-se l’heroïna a l’aire lliure. Cap dels quatre drogoaddictes que ahir al migdia deambulaven per les vies va admetre a l’ARA que hagués vist res, ni tan sols policies a la zona. Però és possible que qui veiés un home carregant un embalum sospitós fossin veïns del bloc de pisos que hi ha entre els carrers Llevant i Estrelles, on molts dels habitatges tenen visió directa a les vies.

Els agents de l’àrea d’investigació criminal de la regió policial Metropolitana Nord continuen investigant per aclarir totes les circumstàncies de la mort sota la direcció del jutjat d’instrucció número 2 de Badalona.

Mostres de rebuig

Una quarantena de persones es van concentrar ahir al carrer Mart, davant del Casal Civil de la Mina, per rebutjar el crim, segons Betevé. S’hi va llegir un manifest en què es demanava perdó per haver permès, com a societat, que aquest crim hagi passat. L’Ajuntament de Sant Adrià va posar les banderes a mig pal en senyal de dol i avui, a les dotze, s’hi farà una altra concentració en contra de la violència masclista. La presidenta de l’Institut Català de les Dones, Núria Balada, va condemnar ahir l’assassinat en nom del Govern. En un comunicat, va reclamar “lluitar des de tots els fronts contra les violències masclistes”.

Amb aquest, són nou els assassinats masclistes comesos aquest any a Catalunya -un més que l’any passat-, segons les dades de la conselleria d’Interior. Tres de les dones, comptant-hi la de Sant Adrià de Besòs, havien denunciat els agressors que finalment les van matar. Una de les víctimes era una nena d’11 mesos, assassinada a principis d’octubre pel mateix home que va matar la seva mare.

Tot just dos dies abans de Nadal un noi de 28 anys a qui el jutge havia prohibit acostar-se a menys de 200 metres de la seva parella, o comunicar-s’hi, la va obligar a entrar amb ell al cotxe -segons alguns testimonis- i es va estavellar contra una estació de servei a Benicàssim, al País Valencià. Tots dos van morir en la topada. Ella, que només tenia 20 anys, l’havia denunciat pocs dies abans, segons Europa Press. Un parent de la noia també havia denunciat l’agressor per haver-la intentat atropellar. Des de principis del 2017 hi ha hagut 47 assassinats masclistes a Espanya. Tres més que durant el 2016.

stats