Societat 13/08/2019

Tres detinguts per una violació en grup a una jove a Blanes

El jutge els ha deixat en llibertat provisional sense fiança i els ha retirat el passaport

Ara
2 min
La manifestació contra el masclisme i la violència institucional aquest divendres a Barcelona

GironaNova denúncia d’una violació en grup, aquesta vegada en un pis a Blanes. Segons informen els Mossos d’Esquadra, diumenge al matí, cap a les deu, van rebre una trucada al 112 d’una jove que alertava que l’havien agredit sexualment durant la nit en un domicili de Blanes. La policia local es va desplaçar fins al lloc dels fets i va detenir dos homes, un de 19 anys i l’altre de 54. Hores més tard, els Mossos van detenir un tercer presumpte agressor, també de 19 anys. Els dos més joves són veïns de la població i el més gran resideix a Arenys de Mar. Tots tres són de nacionalitat cubana.

Els agents van traslladar la víctima, que té uns vint anys, a l’Hospital de Calella de Mar, on va rebre suport i atenció mèdica. La violació múltiple hauria tingut lloc diumenge a la matinada. Dissabte a la nit, la noia va coincidir amb els tres detinguts en una festa i va accedir d’anar al pis on viuen dos dels agressors. Allà el grup l’hauria retinguda en una de les habitacions i l’hauria agredit sexualment.

Els tres detinguts han passat aquest dilluns a disposició del jutjat de guàrdia de Blanes. Després de la seva compareixença i de la declaració de diversos testimonis, el jutjat ha decretat llibertat provisional sense fiança per als tres homes, retirada del passaport, prohibició de sortir del país i allunyament mínim de 500 metres de la víctima. També s’han de presentar davant del jutjat els dies 1 i 15 de cada mes. De moment, la fiscalia ha qualificat els fets d’abús sexual amb penetració, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Precisament, el cas de la Manada -la violació en grup de cinc homes a una jove durant els Sanfermines del 2016- va obrir el debat entre el delicte d’abús i el d’agressió sexual. Tot i que l’Audiència de Navarra va condemnar els violadors a un delicte d’abús sexual perquè no hi veia violència o intimidació -el requisit per qualificar-ho d’agressió-, el Tribunal Suprem va elevar la pena a un delicte continuat de violació perquè “no va existir consentiment per part de la víctima, i es va crear una intimidació”. La repercussió de la condemna inicial per abús sexual però no per violació de la Manada va impulsar el lema “No és no” i va fer que el govern espanyol anunciés una anàlisi del Codi Penal per veure si la tipificació “estava convenientment reflectida” a l’ordenament jurídic o si “calia una revisió”. La comissió que ho va revisar va proposar que una violació en grup s’equipari penalment a qualsevol que es fa amb violència o intimidació a la víctima.

stats