Societat 17/10/2017

Detinguda a Palamós una jove que formava part d'una xarxa de captació de dones jihadistes

La noia, de 21 anys i nacionalitat espanyola, havia seguit un procés d'autoradicalització

Efe
3 min
Un agent de la Guàrdia Civil, en una foto d'arxiu

GironaLa Guàrdia Civil ha detingut aquest dimarts a Palamós (Baix Empordà) una jove espanyola de 21 anys que formava part d'una xarxa internacional de persones afins a l'organització terrorista jihadista Daeix que haurien participat en fòrums per captar dones amb la finalitat de ser enviades a zones de conflicte.

L'arrestada, nascuda i resident a Palamós, havia patit un procés d'autoradicalització virtual consumint productes propagandístics de grups jihadistes amb contingut extremament violent, segons ha informat el ministeri de l'Interior, que destaca que la col·laboració de l'FBI ha resultat fonamental en la identificació de les conductes delictives.

La jove, que viu amb els seus pares i que estava disposada a anar a Síria, formava part d'una xarxa de persones afins al Daeix i les seves activitats havien sigut detectades pels serveis d'informació i intel·ligència internacionals des de fa 2 anys.

Durant els anys de màxima activitat de reclutament i difusió de continguts radicals, el Daeix va establir una rigorosa i intensa campanya dirigida, en bona part, a certs col·lectius femenins amb la finalitat de concretar el seu desplaçament a zones de conflicte. L'alt grau de vulnerabilitat que aquests grups oferien trobaven en l'organització terrorista un important recurs d'afiliació, com així va succeir en el grup conformat, entre d'altres, per la detinguda aquesta matinada.

En el cas de la jove detinguda, i com passa en altres models de radicalització, el trànsit cap a l'extremisme s'havia consolidat en els 2 últims anys. La dona va aplicar un model autodidacta mitjançant el consum de propaganda jihadista combinat amb la intervenció, a través de xarxes socials, d'altres persones, dones principalment, que van contribuir de forma decisiva a la concreció de l'ideari jihadista.

Aquest procés de radicalització la va portar de mica en mica a sucumbir a les més severes exigències del rigor salafista. Això tant pel que fa a l'adopció d'una forma de vestir estricta, absolutament inusual a l'entorn de la detinguda, com al progressiu aïllament en la seva activitat pública, que s'ha anat apagant de forma alarmant, fins al punt que ha esdevingut inusual.

Les detencions de diverses persones amb les quals es relacionava la detinguda van fer que de mica en mica la seva activitat s'anés envoltant de noves mesures de seguretat que impedien realitzar el complet seguiment de tota activitat.

Respecte a l'autoadoctrinament, la investigació ha revelat com els grups tancats als quals pertanyia dedicaven la major part de l'activitat a manipular la voluntat de les usuàries perquè es materialitzés el seu desplaçament a zones de conflicte. Ho feien amb la difusió d'una propaganda que feia èmfasi en els aspectes positius de la vida en aquesta regió i introduint elements de gran contingut violent, com ara vídeos i referències a tota mena d'execucions i accions bèl·liques.

Fruit de les investigacions de la la Guàrdia Civil i de l'FBI, es va determinar l'existència d'altres persones les conductes de les quals van ser objecte d'intervenció judicial, cosa que en va motivar la detenció. Un dels casos és el d'una dona detinguda el novembre del 2015 a la província de Barcelona acusada de col·laboració amb el Daeix.

En aquest sentit, el mes de juny del 2016, i fruit de la col·laboració amb les autoritats nord-americanes, va ser detingut un home als Estats Units amb el qual la detinguda mantenia una estreta vinculació, i la detenció del qual va permetre avortar el projecte de desplaçament a Síria de tots dos.

La Guàrdia Civil ha escorcollat el domicili de la detinguda per recollir les evidències que permetin determinar el seu grau d'implicació en les activitats dels grups terroristes als quals dona suport, així com els seus possibles vincles tant a Espanya com a l'estranger. L'operació s'ha desenvolupat sota la direcció del jutjat central d'instrucció número 1 i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Des del 26 de juny del 2015, data en la qual el ministeri de l'Interior va elevar a 4 el nivell d'alerta antiterrorista (NAA), les forces i cossos de seguretat han detingut 206 terroristes jihadistes en operacions realitzades a Espanya i a l'exterior. Les detencions són 249 si comptem des de principis del 2015.

stats