Societat 27/01/2016

Detenen 'in fraganti' la banda del gran robatori de coure de desembre

El grup havia estat a la presó entre el 2009 i el 2011 i se'ls relaciona amb 20 robatoris més a Catalunya

Albert Solé
2 min
La xarxa catalana concentra la meitat dels robatoris de coure de tot l’Estat

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han detingut 'in fraganti' sis membres de la banda presumptament responsable del gran robatori de coure del 15 de desembre a Mollet del Vallès (Barcelona), que va afectar milers d'usuaris dels serveis de Rodalies.

En declaracions als mitjans aquest dimecres, el conseller d'Interior, Jordi Jané, ha explicat que van ser arrestats dimarts a la nit quan intentaven fer un altre robatori de coure a l'Espluga de Francolí (Tarragona), després que els Mossos feia diversos dies que els seguien.

Els detinguts són tots de nacionalitat espanyola, amb edats compreses entre els 25 i els 40 anys. Segons ha pogut saber l'ARA, els Mossos tenen proves que el grup podria ser responsable d'una vintena de robatoris de coure a Catalunya, dels quals destaquen el del dia 15 de desembre a Mollet del Vallès, el del 21 de desembre i el 4 de gener a Juneda (les Garrigues) i el del 25 de gener a Vinaixa (les Garrigues).

Podrien ser els autors de 150 robatoris més

El grup tenia un 'modus operandi' molt concret i estaven molt ben organitzats. Robaven i venien el coure molt de pressa. De fet, quan el sostreien ja sabien a qui el vendrien i quan. Aquest 'modus operandi' coincideix amb les característiques de 150 robatoris més, però pels quals els Mossos no els poden imputar perquè no tenen prous proves.

La banda ja havia estat a la presó entre les anys 2009 i 2011. Durant aquest període, Adif havia informat els Mossos que havia baixat la quantitat de robatoris a Catalunya. Al llarg d'aquesta tarda s'estan duent a terme registres als domicilis dels detinguts per tal d'obtenir-ne més informació.

Un col·lapse de llarga durada

Quinze dies després del gran col·lapse de Rodalies, els trens seguien funcionant al 50% i sense data per recuperar la normalitat. Finalment, gairebé un mes després, les línies R2 i R11 van retornar al seu horari habitual. La línia R8 no ho farà fins dimarts, 2 de febrer, quan Renfe i Adif tenen previst restablir el servei.

Aquest any ja s'han presentat 390 denúncies per robatoris a instal·lacions ferroviàries de tot Catalunya, que un 90% de les vegades tenia a veure amb el robatori de cable.

stats