Societat 06/12/2018

La policia del Brasil deté Carlos García Juliá, coautor de la matança d’Atocha

Tenia una ordre de cerca i captura internacional

Ara
2 min
La plaça Colón de Madrid plena de gent envoltant la comitiva fúnebre, durant l'enterrament dels tres advocats morts en l'atemptat de 1977 contra un despatx laboralista de Comissions Obreres

BarcelonaLa policia del Brasil va detenir ahir Carlos García Juliá, un dels autors de la matança d’Atocha del 1977. Segons va informar l’agència Efe, García Juliá comptava amb una ordre de cerca i captura internacional. De fet, les autoritats espanyoles ja havien sol·licitat l’extradició del criminal, que tenia 24 anys quan va perpetrar l’acte. L’Audiència Nacional l’havia sentenciat a 193 anys de presó com a autor material de cinc assassinats.

Segons un article publicat al diari El Mundo l’any 2002, García Juliá va ingressar a la presó de Villanubla (Valladolid) després de cometre l’atemptat. Hi va complir 14 anys de condemna fins que el jutge Ignacio Sánchez Ybarra li va atorgar la llibertat condicional a causa del seu bon comportament. Tres anys més tard, durant l’agost de 1994, García Juliá va sol·licitar permís a l’Audiència Nacional per viatjar al Paraguai per motius laborals. A finals del mateix any, però, la fiscalia va sol·licitar formalment la seva tornada a Espanya, una ordre que no va complir.

El maig del 1996, García Juliá va ser localitzat a Bolívia i detingut per la policia del país, acusat de tràfic de drogues. Se’l va condemnar a sis anys i vuit mesos de presó i va estar reclòs a la presó de màxima seguretat de Palmasola (La Paz). Segons les autoritats judicials espanyoles, el pres encara ha de complir 3.855 dies de presó per l’incompliment de la llibertat incondicional i la seva fuga posterior.

Un crim que va marcar la Transició

La massacre d’Atocha va tenir lloc el 24 de gener de 1977 al centre de Madrid. Un comando d’extrema dreta, format per José Fernández Cerrá (també condemnat a 173 anys de presó), Fernando Lerdo de Tejada (desaparegut des del 1979) i el mateix García Julia, va irrompre en un despatx d’advocats vinculat a Comissions Obreres (CCOO) i el Partit Comunista (PCE) i va assassinar quatre advocats i un treballador; també va ferir quatre persones més del bufet, on llavors treballava Manuela Carmena. A banda dels tres autors materials dels fets, la Policia Nacional també va detenir Francisco Albadalejo Corredera com a autor intel·lectual de l’atemptat (condemnat a 73 anys de presó). En la sentència dictada per l’Audiència Nacional, el tribunal va apuntar que els culpables de l’atac constituïen “un grup activista i ideològic defensor d’unes idees polítiques radicalitzades i totalitàries, disconforme amb el canvi institucional que s’estava operant a Espanya”.

stats