Societat 22/08/2017

Els detinguts culpen l'imam i admeten que preparaven explosius per atemptar contra monuments

En la seva declaració davant del jutge han dit que l'imam de Ripoll volia immolar-se

Júlia Manresa
3 min
Els quatre terroristes detinguts arriben a l'Audiència Nacional per declarar. Són Mohamed Houli Chemlal, Mohamed Alla, Dris Oukabir i Salah El Karib (d'esquerra a dreta)

MadridLa fiscalia ha demanat presó sense fiança per als quatre quatre detinguts pels atemptats de Barcelona i Cambrils que han declarat aquest dimarts davant el jutge Fernando Andreu, de l'Audiència Nacional. D'entrada, a tots quatre se'ls imputen els delictes d'integració en organització terrorista, assassinat terrorista, estralls i tinença d'explosius. Segons han explicat fonts judicials, els detinguts culpen l'imam de Ripoll i l'apunten com a líder de la trama. A més, asseguren que volia immolar-se. Les mateixes fonts expliquen que Mohamed Houli Chemial, ferit a l'explosió d'Alcanar, ha admès que preparaven explosius per atemptar contra monuments importants de Barcelona, sense especificar en cap cas quins. El jutge ha decretat presó incondicional per a dos dels detinguts, Driss Oukabir i Mohamed Houli Chemial. Salah El Karib queda detingut a l'espera que acabi l'escorcoll que els Mossos estan realitzant aquest dimarts a Ripoll. Finalment Mohamed Aalla ha quedat en llibertat provisional.

L'interrogatori no ha començat fins a les 12.50 h, malgrat que els detinguts han arribat a les dependències de l'Audiència Nacional a les 08.00 h. Durant aquestes prop de cinc hores el jutge i la fiscal, Ana Noé, han estat estudiant l'atestat dels Mossos d'Esquadra, que inclou totes les diligències dutes a terme fins avui en la investigació. A l'interrogatori també hi ha assistit la fiscal experta en terrorisme Dolores Delgado.

Explosius per atemptar contra monuments

Culpen l'imam, que volia immolar-se

El primer a declarar ha sigut Mohamed Houli Chemial, ferit en l'explosió d'Alcanar i detingut a l'Hospital de Tortosa. Tal com han confirmat fonts judicials, Houli Chemial ha respost totes les preguntes del magistrat i la fiscalia en un interrogatori que s'ha allargat una hora i deu minuts. En les seva declaració ha ratificat el que havia afirmat davant els Mossos i ha admès que preparaven explosius per atemptar contra monuments importants, sense aclarir quins, segons han explicat fonts judicials. Tampoc han aclarit com van aconseguir acumular les bombones de butà.

Les mateixes fonts asseguren que Chemial ha assistit a declarar capcot i que ha parlat en veu baixa. Ha assegurat, també, que no comptaven amb cap pla B. El mateix presumpte terrorista ha assegurat que l'imam tenia la intenció d'immolar-se.

Driss Oukabir va llogar la furgoneta per a una mudança

El propietari de l'Audi A3 ha dit que ho era per motius relacionats amb l'assegurança

El segon a declarar, cap a les 15.50 h, ha sigut Driss Oukabir, el primer detingut de Ripoll, de 28 anys i germà gran de Moussa Oukabir, abatut a Cambrils. Les mateixes fonts judicials citades anteriorment han explicat que Driss ha assegurat que ell mateix va llogar la furgoneta pensant que era per a una mudança, ja que tres joves del grup volien anar a viure junts. En la mateixa línia que Houli Chemial, ha culpat l'imam.

A les 16.40 h ha entrat a declarar el tercer dels detinguts, Mohamed Aalla, detingut a Ripoll i germà de Said Aalla, abatut a Cambrils. En aquest cas, la seva declaració s'ha allargat fins a les 17.30 h. Ell era el propietari de l'Audi A3 que els presumptes terroristes haurien fet servir per viatjar a París i amb el qual pretenien atemptar a Cambrils. Segons fonts judicials, Mohamed Aalla ha dit que aquest vehicle estava al seu nom per motius de l'assegurança, però que era del seu germà.

L'últim a declarar ha sigut Salh El Karib, de 24 anys, detingut a Ripoll i propietari del locutori de Ripoll on Driss Oukabir hauria comprat uns bitllets per viatjar al Marroc. En aquest cas, aquest presumpte terrorista hauria afirmat que acostuma a fer aquestes tasques com a intermediari.

Totalment incomunicats

Els advocats no han parlat amb els detinguts fins a la declaració

Durant la detenció, el trajecte i també aquesta nit han estat incomunicats per evitar que poguessin intercanviar informació entre ells abans de declarar. Han arribat a l'Audiència Nacional escortats per un fort dispositiu policial. Tal com han aclarit fonts judicials, com que han estat totalment incomunicats, els detinguts tenen suspès el dret de sol·licitar un advocat de confiança, i per això han comptat amb advocats d'ofici. Els detinguts no poden nomenar els seus propis advocats fins que s'aixequi la incomunicació.

Tots quatre detinguts estan assistits per aquest tipus d'advocats. L'advocat de Mohamed Houli Chemial ha demanat llibertat amb mesures cautelars, igual que l'advocada de Driss Oukabir. Cap dels lletrats ha pogut veure el detingut que li ha estat assignat perquè la llei orgànica en matèria antiterrorista així ho determina. "Estem en calces", ha afirmat l'advocada, que ha avançat que també sol·licitarà llibertat amb mesures cautelars per a Oukabir.

Ara el jutge Andreu haurà de resoldre si decreta presó provisional comunicada o incomunicada i amb fiança o sense fiança.

Els Mossos xifren en 12 els integrants de la cèl·lula, dels quals cinc haurien mort abatuts a Cambrils: Moussa Oukabir, germà petit del detingut Driss Oukabir; Mohamed Hichami i el seu germà Omar Hichami; Said Aalla, germà del detingut Mohamed Aalla, i Houssaine Abouyaaqoub. Aquest dilluns també es va abatre l’autor de la matança a la Rambla, Younes Abouyaaqoub, i ja s’ha confirmat la mort de l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, i de Youssef Aalla en l’explosió d’Alcanar.

stats