Societat 31/12/2012

Les deu frases del savi Broggi

El doctor català ens deixa moltes píndoles de saviesa. Us en recollim deu

Ara
2 min
L'ARA fa 2 anys. Sessió de fotos amb Moisès Broggi per a la primera portada, dies abans de l'arrencada, novembre de 2010 / XAVIER BERTRAL

BarcelonaEl doctor Moisès Broggi, mort als 104 anys, ens ha deixat moltes reflexions, algunes en forma d'aforisme, que val la pena retenir a la memòria. Us en recollim deu:

1. "Cada edat té els seus al·licients. El vell no té futur, però té molt de passat"

2. "El metge ara cura molt més que abans, però en canvi consola molt menys"

3. "La ciència no té límits. La ciència no té moral. No és ni bona ni dolenta, segueix el seu curs, imparable. Però compte amb el seu ús"

4. "Hi ha massa gent al món, no hi cabrem. Hem d'equilibrar la balança entre la gent que mor i la que neix"

5. "És necessari un govern global que ho controli tot i que corregeixi els desequilibris i les injustícies que hi ha a tot el món. I ha de ser un govern democràtic"

6. "Sóc partidari d'un copagament just. La sanitat pública ha de donar servei gratuït als que ho necessiten de veritat, però els que poden pagar han de contribuir. Ens hem acostumat a tenir-ho tot a l'abast i no pot ser que ara hi hagi gent amb diners que s'opera gratis"

7. "La ciència ens ha fet veure i conèixer moltes més coses del nostre entorn que ni tan sols podíem sospitar amb la sola aplicació dels nostres sentits naturals, però ni tan sols ha aconseguit entreveure el misteri de la consciència"

8. "El futur és imprevisible, però les experiències viscudes fan veure que sovint els fets es repeteixen que, malgrat que les coses canvien, l'home segueix essent el mateix de sempre, i que la humanitat és capaç d'ensopegar repetides vegades amb la mateixa pedra"

9. "Crec que hi ha un esperit universal que ho fa moure tot i cadascun de nosaltres en portem dins una part"

10. "Com més m'acosto a la mort, menys por em fa. La vellesa es va fabricar per això: vas perdent facultats per deixar-te anar, perquè flueixis"

stats