El diccionari de la nutrició

L'Informe sobre la malnutrició infantil a Catalunya del Síndic ha posat sobre la taula termes com desnutrició , malnutrició, obesitat i sobrepès, que sovint s'utilitzen com a sinònims quan responen a realitats diferents. Definim els conceptes amb l'ajuda de la nutricionista Elena Carrillo, de la Facultat de Ciències de la Salut de la URL.

Lara Bonilla
29/08/2013
3 min

L'Informe sobre la malnutrició infantil a Catalunya del Síndic ha posat sobre la taula termes com desnutrició , malnutrició , obesitat i sobrepès , que sovint s'utilitzen com a sinònims quan responen a realitats diferents. Definim els conceptes amb l'ajuda de la nutricionista Elena Carrillo, de la Facultat de Ciències de la Salut de la URL.

Desnutrició És un dèficit de nutrients, tant per dèficit d'ingesta -és a dir, per no menjar, com pot passar amb infants del Tercer Món- com per problemes en l'absorció. Hi ha problemes d'absorció quan a causa d'una malaltia crònica -com l'anorèxia o malalties digestives com la malaltia de Crohn o bé celiaquies no diagnosticades- l'organisme no absorbeixi els aliments. "I llavors, en realitat, és com si aquella persona no mengés", diu la professora Elena Carrillo.

Malnutrició És una alimentació desequilibrada, per defecte o per excés de menjar. Més del 28% dels infants pateixen malnutrició per excés, és a dir, tenen sobrepès o obesitat. "La malnutrició és un desequilibri, vol dir que la persona no està prenent la proporció correcta de nutrients que el seu cos necessita", diu Carrillo. La Fundació Thao alerta de la "situació alarmant" pel que fa a obesitat i sobrepès en les edats més primerenques.

Sobrepès La diferència entre obesitat i sobrepès és el grau. "Es mesura en massa corporal -el pes dividit per l'alçada-. Una persona saludable té un índex de massa corporal d'entre 20 i 25. Una persona amb sobrepès està una mica per sobre del seu pes saludable -entre 25 i 29,9- i, a patir de 30, parlem d'obesitat en diferents graus", explica la nutricionista Elena Carrillo. Més d'un de cada cinc infants d'entre 3 i 5 anys té excés de pes, cosa que es concreta en una prevalença de l'obesitat del 5,7% i del sobrepès del 16,2%. A més, si analitzem les dades en conjunt, amb nens i nenes d'entre 3 i 12 anys, els percentatges s'eleven fins al 21,2% en sobrepès i fins al 7,1% en obesitat.

Obesitat Parlem d'obesitat quan l'índex de massa corporal és superior a 30. Més de 40 es considera obesitat mòrbida. Tot i que hi ha més nens amb sobrepès que amb obesitat, es tracta d'un problema a l'alça. "Som el segon estat amb més obesitat infantil de la Unió Europea", destaca Carrillo. Això s'atribueix, sobretot, als canvis d'hàbits en un entorn que no afavoreix la ingesta d'aliments saludables i que disminueix l'oportunitat de fer activitat física", insisteix la nutricionista Elena Carrillo. Hi ha tendència a menjar aliments precuinats, begudes ensucrades i brioixeria. I a menjar més fregits que no pas productes al forn i també poca verdura i fruita.

Sedentarisme Els problemes de sobrepès i d'obesitat passen per millorar els hàbits alimentaris, però també per canviar l'estil de vida sedentari i potenciar l'exercici físic. El 34% de les criatures estan més de dues hores davant de la televisió, en detriment d'activitats esportives o de lleure a l'exterior. "Les conductes no saludables s'atreuen entre elles. Si estàs veient la televisió, és més probable que també mengis crispetes i refrescos que si ets al parc jugant", indica Carrillo.

Diabetis i hipertensió Les criatures amb obesitat i sobrepès tenen més probabilitat de tenir diabetis -augment del nivell de glucosa (sucre) a la sang- i hipertensió -quan la pressió de la sang que circula per les artèries és massa elevada i augmenta la pressió contra les parets-. "Són malalties que no es veien gaire en criatures, però que cada vegada es diagnostiquen més", indica Carrillo. A més, els nens amb obesitat també tindran més probabilitats de tenir sobrepès, diabetis i hipertensió durant l'edat adulta.

Dieta mediterrània És reconeguda arreu del món com una de les més saludables i, a més, "és pròpia de la nostra cultura i l'hem de fomentar", diu Carrillo. Reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, es caracteritza per l'elevat consum de verdures, fruita (5 racions al dia), llegums, fruita seca, peix, cereals i oli d'oliva verge. La paradoxa és que on hi ha més excés de pes és en països de l'arc mediterrani on no s'aplica la dieta mediterrània.

stats