La dieta va dur a l’extinció els primers primats d’Europa
BarcelonaLa rutina alimentària va portar a l’extinció els primers primats d’Europa, segons un estudi d’un equip de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, que publica avui la revista científica Plos One. A partir de les marques de les dents, els investigadors han determinat la dieta de cinc espècies de la superfamília dels hominoïdeus, que va arribar a Euràsia fa 14 milions d’anys.
Segons aquesta anàlisi, les espècies d’hominoïdeus que hi va haver a la península Ibèrica fins fa entre 9 i 12 milions d’anys tenien una dieta variada, i no basada en fulles i brots, com es pensava fins ara. Una espècie menjava aliments durs, com fruits amb closca o llavors, mentre que d’altres preferien fruits més tous. Algunes espècies alternaven els dos tipus d’aliments en funció de l’ambient en què vivien.
L’equip dirigit per Daniel de Miguel, especialista en desgast dental i reconstrucció dietètica, ha analitzat la dieta d’altres espècies d’hominoïdeus de l’est d’Europa, i ha conclòs que també tenien aquesta especialització alimentària. Però a diferència de les de la Península, aquestes passaven més temps a terra i no s’alimentaven tant dels arbres.
L’estudi relaciona la diversitat en la dieta amb l’inici d’un canvi del clima, que es va tornar més fred i amb més estacionalitat. Segons De Miguel, és probable que aquestes espècies desenvolupessin les diferents dietes com a resposta a una gran varietat d’ecosistemes. Això també els va servir per minimitzar la competència entre ells.
Segons l’estudi, la mateixa especialització que els va permetre l’adaptació també els va portar a l’extinció, ja que els canvis en el clima es van fer més acusats, els hàbitats es van fragmentar i els seus aliments preferits van començar a escassejar. Aquestes espècies d’hominoïdeus no es van saber adaptar a la nova situació.