Justícia

Dimiteix el secretari de Mesures Penals després de sis anys al departament de Justícia

Amand Calderó havia sigut un dels homes forts de Mundó i Capella al departament de Justícia

2 min
Amand Calderó, en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'entrada de JxCat al departament de Justícia –que en les dues últimes legislatures havia estat en mans d'ERC– ha provocat un moviment de càrrecs als alts nivells de la conselleria. Només el secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, s'havia mantingut en la mateixa posició. Però aquest dimarts Calderó ha presentat la seva dimissió a la consellera Lourdes Ciuró. Segons fonts del departament consultades per l'ARA, Calderó ha comunicat a Ciuró que volia fer un canvi d'etapa, després de sis anys al departament.

Calderó va entrar al departament de Justícia durant l'etapa de l'exconseller Carles Mundó com a director de Presons però a partir del 2019, ja durant l'etapa de la consellera Ester Capella, havia pujat un graó més i havia estat nomenat secretari general de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. De fet, es va suprimir la direcció de Presons, que havia quedat integrada dins d'aquesta macroàrea. Però amb l'entrada de JxCat, Ciuró va mantenir Calderó al càrrec i va recuperar la direcció de Presons, i hi va nomenar César Galván al capdavant .

Durant els sis anys a la conselleria de Justícia, Calderó va pivotar el tancament de l'antiga presó Model de Barcelona, va gestionar la seva àrea durant l'aplicació del 155 i va entomar el trasllat dels presos polítics a les presons catalanes, la seva classificació i canvi de grau. També ha afrontat l'impacte de la pandèmia en totes les àrees de tractament en l'àmbit penal i d'atenció a la víctima, la instal·lació de més videovigilància en els punts foscos de les presons, la formació dels funcionaris sobre el Protocol d'Istanbul per evitar els maltractaments a les presons, un programa de prevenció dels suïcidis, un protocol per a les persones trans, o una atenció més gran a les dones que compleixen condemna en un centre penitenciari. També s'ha mostrat sempre partidari de les mesures de reinserció i ha apostat per les mesures penals alternatives.

La seva gestió no s'ha escapat de la crítica dels sindicats que li retreien la falta de mà dura i li han demanat la dimissió diverses vegades. Després que Calderó hagi comunicat la dimissió a Ciuró, la consellera l'ha acceptada i li ha agraït la tasca dins del departament de Justícia. En un comunicat al qual ha tingut accés l'ACN, Calderó també ha volgut agrair la complicitat de tot l’equip de la secretaria i el servei públic dels prop de 6.000 professionals de l’execució penal de la Generalitat.

stats