Societat 22/11/2014

El gran dinar de l'aprofitament a Barcelona: menjar per a 4.000 persones

S'ha celebrat aquest migdia a la plaça dels Àngels per denunciar el malbaratament alimentari

Efe
2 min
El gran dinar a Barcelona / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEn el dia de la prevenció del malbaratament alimentari, s'ha celebrat aquest migdia el gran dinar de l'aprofitament a la plaça dels Àngels de Barcelona. Es tracta d'un dinar multitudinari que buscava omplir 4.000 estómacs amb aliments aprofitats. Són aliments que mercats i botigues no poden vendre pel mal aspecte, que caduquen aviat i els establiments prefereixen no tenir a l'abast dels consumidors.

Aquest dissabte ha arrencat de la campanya "Som gent de profit" impulsada per la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Durant el que queda del 2014 i el 2015 es duran a terme diferents accions amb l'objectiu de conscienciar els catalans del problema que suposa el malbaratament alimentari, tant a nivell ambiental com econòmic. Entre d'altres iniciatives, s'ha creat una aplicació mòbil que ajudarà els ciutadans a ser més curosos amb les compres, amb un comptador d'allò que tenen a la nevera i consells de les racions que s'han de comprar, així com un web específic i accions a les xarxes socials.

Unes 260.000 tones de menjar en bon estat es llencen cada any a Catalunya. Cada català malgasta anualment 35 quilos d'aliments, que representa el menjar consumit durant uns 25 dies, segons ha donat a conèixer la campanya. Aquesta quantitat de menjar desaprofitat correspon al 7% del que compren les famílies, els restaurants i els comerços, segons l'estudi Diagnosi del malbaratament alimentari a Catalunya elaborat l'any 2011 per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Els principals factors que influeixen en el malbaratament en l'àmbit domèstic són la pèrdua de consciència sobre la importància del que es llença, la poca planificació en les compres, la falta de coneixement sobre les tècniques d'emmagatzematge, la confusió sobre les dates de caducitat i consum preferent i els formats de les racions que es poden comprar als supermercats.

stats