Societat 01/12/2016

La Diputació de Barcelona aprova un pressupost “expansiu” de 937 milions per al 2017

Els vots favorables de CiU, ERC i el PSC han permès que els pressupostos superessin el ple, tot i el vot contrari de la CUP i les abstencions del PP, Ciutadans i Entesa

Ara
2 min
La taula presidencial de la Diputació de Barcelona

BarcelonaLlum verda als pressupostos de la Diputació de Barcelona. Aquesta dijous a la tarda, el ple de la Diputació ha aprovat inicialment els pressupostos per al 2017 de 936,845 milions d’euros, un increment del 4,5% respecte els comptes d’enguany, i que la presidenta de la diputació, Mercè Conesa, ha qualificat d’ “expansius” perquè donen resposta a les necessitats de la població. Aquest augment pressupostari ha estat possible gràcies a l’aprovació d’una operació de crèdit que deixa la ràtio d’endeutament en el 23,4% per sota de les exigències legals. El pressupost inclou unes inversions de 56,430 milions d’euros, el 8,39% més. Conesa ha explicat que els comptes s’adscriuen dins el pla d’acció de govern que permet el desplegament de diferents programes d’atenció a les persones, entre d’altres. Així es podrà entrar en una fase de “normalitat” al govern de la Diputació, ha afegit.

Durant el ple, bona part dels grups polítics han denunciat que el govern de la Diputació és “el banc” de finançament de la Generalitat, situació que Conesa ha justificat com a part d’una llarga col·laboració econòmica entre els dos ens. Tot i això, ha reconegut que “en els últims anys, la Diputació ha entrat en una col·laboració més intensa amb el Govern” fruit de la situació “excepcional” que es viu com a conseqüència de la manca de finançament de la Generalitat i de l’increment de les necessitats socials.

Malgrat això, la presidenta de la Diputació ha justificat que les ajudes es destinen a serveis d’atenció a la ciutadania de naturalesa municipal com el seu ús en escoles bressol i ajuts als menjadors.

L’atenció a les persones com a eix

Com ha explicat el vicepresident de la Diputació, Dionís Guiteras, els eixos d’atenció prioritaris seran l’atenció a les persones, al territori i una aposta per al desenvolupament econòmic. Per això, es destinaran 10,5 MEUR a serveis socials, 6 al transport escolar i 23,5 a les escoles bressol.

Pel que fa a l’atenció a les persones, s’impulsarà de nou un pla de xoc contra la pobresa dotat amb 15 MEUR i es mantindrà l’aposta per l’ampliació i la millora dels programes com el Servei Local de Teleassistència amb 5,2 MEUR. Les polítiques d’equilibri territorial comptaran amb una dotació de 50,8 milions d’euros per a millorar les carreteres locals i desplegar la fibra òptica arreu de la demarcació. El desenvolupament econòmic, per la seva banda, rebrà 69,4 MEUR que han de permetre impulsar l’estructura productiva local i fomentar l’ocupació, que disposarà d’un programa dotat amb 30 MEUR.

Els grups polítics han mostrat diferents reaccions a l’aprovació dels pressupostos. Joaquim Duran, diputat de la CUP, que ha votat en contra, ha denunciat que els comptes de la Diputació es basen en “quotes de poder i interessos territorials” i ha lamentat que només un 0,07% del pressupost es destini a finançar programes de recerca i innovació.

La socialista Pilar Díaz ha explicat durant la sessió que el PSC havia votat a favor perquè s’hi havien inclòs algunes de les esmenes que havia presentat el grup polític en les darreres setmanes com el pla de suport a les persones amb mobilitat reduïda.

stats