Societat 27/07/2020

Simón xifra en un centenar els positius que arriben a l'Estat cada setmana

El director tècnic de Sanitat fa una crida a no viatjar si es tenen símptomes

Ot Serra
3 min

MadridL'evolució del coronavirus i el turisme han xocat durant aquest mes de juliol i el director tècnic de Sanitat, Fernando Simón, ha constatat que això és a causa dels rebrots que afloren dia a dia. En roda de premsa aquest dilluns, l'epidemiòleg ha xifrat en un centenar els positius importats cada setmana i ha assegurat que hi ha persones amb simptomatologia que, tot i així, pugen a l'avió. "Hem de fer una crida perquè no només es preocupin per no generar problemes interns sinó també a fora", ha indicat Simón, que ha apuntat que també hi ha ciutadans espanyols que estan viatjant a l'estranger tot i tenir símptomes compatibles amb el coronavirus. Tot i no donar dades específiques, ha situat l'Amèrica Llatina i els Estats Units com els llocs d'on provenen molts dels positius importats, però ha destacat que també arriben des d'Alemanya, França o el Regne Unit. "Això vol dir que el virus circula per tot Europa", ha dit Simón.

Precisament el Regne Unit és un dels països que ha pres una mesura més dràstica respecte a l'Estat, amb l'obligació de fer una quarantena de dues setmanes per als ciutadans espanyols que hi viatgin. Es tracta d'un front que el govern espanyol està abordant al llarg del dia, procurant que les Balears i les Canàries quedin exemptes del veto britànic, bàsicament amb l'objectiu que els turistes segueixin viatjant als dos arxipèlags. Des de l'òptica sanitària, però, Simón ha subratllat que la decisió del govern del Regne Unit no és perjudicial perquè desincentiva que es desplacin a Espanya ciutadans britànics. "És un risc que ens estalviem", ha afirmat, també preguntat per Bèlgica.

Simón ha informat també que en els últims dos mesos s'han detectat 195 casos de 140 vols amb destinació a l'Estat. Però no tots els positius importats són de turistes. El director tècnic del ministeri de Sanitat ha assenyalat que alguns també provenen de la immigració irregular, per bé que no ha concretat les xifres. L'epidemiòleg ha assenyalat que la letalitat a l'Estat no és tan alta com a altres països, però ha admès que a Catalunya i l'Aragó hi ha focus de contagis importants. "Espero que la població es prengui seriosament les mesures que implementi la comunitat autònoma", ha demanat.

Sis morts l'última setmana

Les dades de coronavirus a l'Estat s'han actualitzat aquest dilluns després que durant el cap de setmana no s'hagi donat informació sobre els contagis ni les víctimes mortals. Segons el nou informe del ministeri de Sanitat, sis persones han mort per covid-19 els últims set dies i en les últimes 24 hores s'han detectat 855 casos. Els positius totals des que es va iniciar la pandèmia són ja 278.782, més de 6.300 més que els que s'havien registrat divendres passat. Això no vol dir que tots s'hagin infectat aquest cap de setmana. De fet, divendres es van notificar 10.990 casos detectats els últims set dies i aquest dilluns són 12.829 els casos detectats els últims set dies.

La transmissió del virus ha incrementat les últimes setmanes, tal com ha admès Simón, que ha xifrat en 361 els rebrots arreu de l'Estat, amb 4.100 casos. Amb tot, ha assegurat que la situació no està "descontrolada", excepte en els casos de Catalunya i l'Aragó –reuneixen prop del 60% dels nous casos–, on l'epidemiòleg ha destacat que s'estiguin implementant "mesures valentes". Simón s'ha mostrat esperançat que tindran efecte per reduir els contagis, però ha demanat un esforç a la població.

Catalunya supera Madrid en casos acumulats

Pel que fa al conjunt d'Espanya, des de l'inici de la pandèmia s'han notificat 278.782 persones contagiades per covid-19. Per primer cop, però, Catalunya supera Madrid en nombre de casos acumulats i notificats pel ministeri de Sanitat. Amb la suma dels últims casos derivats dels rebrots, Catalunya ja acumula un total de 75.613 casos, mentre que Madrid la segueix amb 74.700. Les dues comunitats segueixen sent amb diferència les regions que han registrat més positius per covid-19 des que Sanitat recull i actualitza les dades.

stats