TRIBUNALS
Societat 15/06/2012

Un jutge suspèn la clausura d'una discoteca decretada per l'alcalde de Cornellà per salvar els llocs de feina

La patronal de l'oci nocturn (Fecasarm) aplaudeix la decisió, que troba "pionera", i proposa reduir per llei el temps que els locals poden romandre tancats per ordre d'un alcalde

Acn
3 min
La discoteca Capitolio, al polígon Femades de Cornellà, en una imatge d'arxiu / ARA

Cornellà de LlobregatAturat el tancament de la discoteca Capitolio, la més polèmica del polígon de Femades, que és a Cornellà però incomoda veïns de l'Hospitalet. L'alcalde, Antonio Balmón (PSC), va clausurar-la el maig i li va imposar una multa de 7.000 euros al·legant que superava l'aforament permès. Però un jutjat ha suspès l'ordre argumentant que "no pot permetre's que per una resolució de l'alcaldia es deixi al carrer" els empleats del local en el context de crisi. La patronal de l'oci nocturn Fecasarm ha saludat una interlocutòria que troba "pionera" i ha demanat a la Generalitat que aprofiti la reforma de la llei d'espectacles per reduir el temps que un local pot romandre tancat per ordre d'un alcalde.

Balmón va decretar el passat 18 de maig tancament de la sala Capitolio, que, amb Malalts de Festa, és una de les dues discoteques que hi ha al polèmic polígon de Femades, el passat 18 de maig. L'alcalde al·legava que la sala permet entrar més gent que la que permet l'aforament establert en la llicència del local, que és de 396 persones segons la Fecasarm. La sala, però, va portar la mesura a la justícia. I quatre dies després la magistrada del jutjat contenciós-administratiu número 4 de Barcelona va aixecar la clausura en una mesura cautelar mentre no resol el cas. L'Ajuntament va recórrer aquesta mesura cautelar, però la jutgessa ha tornat a donar la raó a la sala.

"No pot permetre's" que la decisió del batlle deixi gent "al carrer"

"El tancament del local suposa no només un perjudici directe per a l'entitat actora (el propietari de la Capitolio) sinó per les persones dependents de la mateixa" i les empreses subministradores. La magistrada argumenta en una interlocutòria en què ordena l'aixecament de l'ordre de clausura a canvi, això sí, que el propietari de Capitolio dipositi una fiança de 7.000 euros, la quantitat de la multa, per si finalment perd el procés.

"En situacions de crisi econòmica conjuntural per les que està passant aquest país, no pot permetre's que per una resolució de la alcaldia es deixi aquelles al carrer sense possibilitat d'accés a un lloc de feina", afegeix, tot subratllant que "sinó es genera consum tampoc es pot generar treball".

La Fecasarm, que ha assegurat que la Capitolio dóna feina a 25 persones, una d'elles embarassada actualment, ha titllat aquesta argumentació en una interlocutòria judicial que considera "pionera". "Ja era hora que es tracés aquest sector com el que és, un sector empresarial important, i li donés el mateix tracte que a qualsevol altres sector", ha declarat el secretari general d'aquesta patronal d'oci nocturn, Joaquim Boadas.

Escurçar els tancaments i revisar els aforaments

Boadas ha anunciat, a més, que han reclamat a la Generalitat que aprofiti el procés de reforma de la llei d'espectacles públics i activitats recreatives per limitar el temps que un local pot estar tancat per ordre d'un alcalde. Ara són 18 mesos i la Fecasarm vol que sigui de 15 dies "com a molt", ha explicat Boadas. "Un local el tanques no 18, tres mesos, i l'enfonses", ha argumentat.

D'altra banda, la Fecasarm també reclama que es revisin els aforaments fixats en les llicències dels locals catalans, que considera poc realistes. De fet, en el cas de la Capitolio Boadas sosté que, malgrat que l'aforament permès a la llicència és de 396 persones, a la nau hi ha espai per a 900 persones i la llicència podria permetre l'accés de forma segura de fins a 600 persones. El secretari general de la Fecasarm i advocat ha assegurat que l'entitat Bureau Veritas ha aportat un informe que així ho confirma, i amb ell espera poder guanyar el procés contra l'ajuntament de Cornellà.

Escenari de baralles freqüents

La sala Capitolio és la més polèmica de les dues discoteques de Femades, perquè és la més propera a una zona habitada del barri del Centre de l'Hospitalet on viuen veïns que es queixen del soroll i de l'incivisme dels clients que surten dels locals les matinades dels caps de setmana. De fet, l'ordre de tancament de Balmón va arribar un mes i mig després del darrer succés conegut protagonitzat prop de la sala: la matinada del passat diumenge, vuit d'abril, els Mossos van detenir almenys sis joves membres de bandes que s'estaven barallant dins de la Capitolio.

La baralla es va produir tan sols poques hores després que, el divendres anterior a la tarda, un noi en matés un altre apunyalant-lo a l'altre extrem de l'Hospitalet en un enfrontament vinculat a la pertinença dels dos joves a dues bandes diferents, i la policia catalana va estudiar la hipòtesis que ambdós conflictes estiguessin relacionats.

stats