Societat 07/05/2019

Ciutat Vella tancarà Pacha, Shoko i Carpe Diem

L’Ajuntament ha sancionat els locals per “deficiències” de seguretat i diu que no renovarà la concessió

S. Camacho / J. Mumbrú
3 min
Colau precintarà Pacha, Shoko i Carpe Diem

BarcelonaEl Front Marítim es podria quedar sense discoteques a partir del juliol. L’Ajuntament de Barcelona està ultimant un acord amb el govern de l’Estat -que és el propietari dels terrenys- que permetria requalificar l’espai que actualment ocupen les discoteques per poder-lo destinar a equipaments. Si l’acord prospera, en lloc de les actuals discoteques (Pacha, Carpe Diem, Shoko i Opium) hi haurà l’edifici del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que ampliarà les seves instal·lacions del passeig Marítim. L’anunci sobre aquestes negociacions el va fer la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, a través d’una roda de premsa organitzada ahir al matí, només tres dies abans que comenci la campanya electoral.

Pin va recordar que “la concessió atorgada a aquests locals s’acaba el 21 de juny i la comissió de govern municipal ja ha aprovat acceptar l’acord amb l’Estat perquè es pugui fer el canvi d’usos com més aviat millor”. Segons va pronosticar, “seria una gran millora per als veïns de la Barceloneta de cara a l’estiu”.

Abans no arribi aquesta requalificació, l’Ajuntament ja ha iniciat tres procediments sancionadors que podrien implicar el tancament de tres de les discoteques afectades: Pacha, Carpe Diem i Shoko. Segons Pin, en unes inspeccions fetes dijous passat, en què ella mateixa va participar, es van detectar “deficiències” prou greus perquè quedin precintades. Els responsables dels locals sancionats tenen 15 dies per arreglar els defectes però, segons Pin, aquests casos són prou greus perquè s’acabin tancant de totes maneres encara que sigui temporalment. “El fet que no complissin la normativa en relació a les mesures de seguretat fa que el procediment que s’ha obert sigui de tancament”, va dir Pin. Aquest precintament, que pot anar de 15 dies a sis mesos en funció de les deficiències, s’aplicarà al juliol. En cas de signar l’acord de canvi d’usos amb l’Estat, segons els càlculs del govern municipal, aquests locals podrien quedar tancats per sempre més. Pin va assegurar que ja s’havia avisat aquests locals que incomplien la normativa però que no han reaccionat fins que se’ls ha iniciat el procediment de tancament. “Aquests locals tancaran o bé per l’acord amb l’Estat o bé pel procediment sancionador”, va concloure ahir Pin.

Les deficiències que s’han trobat, i que “es consideren greus”, estan relacionades amb la mala senyalització de les sortides d’emergència. En alguns casos, no estaven ben senyalitzades o prou il·luminades o no hi havia extintors. Pin va recordar que “aquest ha sigut el primer mandat que s’han fet algunes inspeccions en terrasses, pisos turístics i establiments privats”. En aquest sentit, va recordar que als locals del front marítim ja se’ls va sancionar a principis de mandat per la música o pel tipus de restauració que oferien.

“Anirem a Estrasburg, si cal”

Les sancions i l’anunci de l’acord amb l’Estat preocupen els propietaris i els treballadors dels establiments. Un portaveu de la discoteca Carpe Diem (una de les afectades) va assegurar ahir que “l’acord amb l’Estat encara no està tancat” i es va mostrar convençut que les discoteques continuaran obertes. Pel que fa a les deficiències, va assegurar que al seu local només van trobar que “la màquina de tabac no tenia comandament i un dels cartells que anunciava la sortida d’emergències estava mal col·locat”. També va avançar que recorreran el canvi d’usos, i va afegir: “Si cal, arribarem a Estrasburg”.

stats