Societat 30/12/2020

Els festius de Nadal falsegen els indicadors del covid-19

La caiguda dels diagnòstics redueix algunes dades clau, però l'impacte de les festes encara es desconeix

Gemma Garrido Granger
4 min
Ciutadans passejant per una zona comercial

BarcelonaCatalunya conté la respiració a l'espera de conèixer l'efecte real de Nadal en els indicadors epidemiològics. Tot i que a priori algunes dades clau com el ritme de contagi (R) o el risc de rebrot estarien fent camí cap al descens segons les dades governamentals, aquesta reducció està esbiaixada per l'infradiagnòstic dels festius nadalencs. "L'aparent millora dels indicadors és en realitat falsa: no reflecteixen el que ha passat els últims dies perquè hem tingut tres dies festius seguits, i no dos com de costum", explica la investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-SC) de la UPC Clara Prats.

La física recorda que el model de dades que serveix per vigilar l'evolució de l'epidèmia al país es basa en la xifra de contagis detectats, que és molt sensible a canvis com la menor detecció durant els dies festius. "Tots els càlculs dels indicadors es veuen afectats per aquesta menor detecció, i per això aparentment la R i la mitjana de diagnòstic setmanal baixen tot i que la propagació i els contagis no es redueixen", detalla Prats, que afegeix: "Fins que no es compensi aquest biaix, no podrem interpretar els indicadors que corresponen a Nadal". Aquest dijous es publicaran les dades del diumenge 27 de desembre, i divendres les del dilluns 28, i aleshores es podrà començar a observar l'efecte real dels festius en les dades.

Mentre la taxa de contagi -que mesura quantes persones s'infecten de mitjana a partir d'un contagi- estigui per sobre d'1, el virus continuarà en fase d'expansió. A hores d'ara, aquest indicador clau per vigilar com es comporta l'epidèmia se situa entorn a l'1,03 segons les dades del departament de Salut, i, per tant, cada cent contagis en generen 103 de nous. Però aquesta xifra correspon a les dades actualitzades fins al 26 de desembre, i els últims tres dies, coincidint amb Nadal i el cap de setmana, es van fer menys proves. Concretament, aquesta setmana s'han fet un 8% menys de tests (238.153) respecte a la setmana passada (259.519), coincidint amb els festius.

"La R estarà alterada encara uns dies i, de fet, encadenarem l'efecte de Nadal amb el de Cap d'Any, que també cau en divendres i hi haurà tres festius seguits. Per això l'indicador no serà gaire fiable fins d'aquí una setmana", adverteix Prats. El BIOCOM-SC, però, calcula la R corregint aquests biaixos i assegura que aquests dies el ritme de propagació està entorn a l'1,1, lleugerament superior al que ofereix Salut. Això significa que actualment cada cent contagis en generen 111 de nous de mitjana.

La falta de diagnòstic també afecta la positivitat de les proves i la taxa de nous diagnòstics registrats aquest dimecres. És el que es coneix com a efecte rebot, i ja passa de forma habitual durant els caps de setmana. El departament de Salut ha confirmat 3.639 contagis les últimes hores per aquest efecte, i la incidència acumulada dels últims 14 dies se situa a l'entorn de les 335 infeccions cada 100.000 habitants, per sobre de les 286 de la setmana anterior (del 13 al 19 de desembre). A més, el fet que el dia de Nadal i el cap de setmana hagin reduït la cerca activa -la detecció s'ha basat eminentment en els casos que arribaven a urgències- ha fet que el percentatge de positius es dupliqui respecte a un dia feiner, passant del 5% de qualsevol dia d'inicis de la setmana al 10% del dia de Nadal i Sant Esteve.

Incidència acumulada

Contagis de covid detectats els últims 14 dies cada 100.000 habitants

Les autoritats sanitàries defensen una certa contenció de l'epidèmia i han descartat fins en dues ocasions endurir les restriccions vigents per Cap d'Any. Amb tot, els experts consultats per l'ARA adverteixen que no prendre decisions més dràstiques ara, sense saber l'impacte de Nadal i sabent que encara queden dos festius més al calendari, és molt arriscat. D'una banda, diuen, les xifres de contagis diaris són molt elevades per se. De l'altra, l'ocupació hospitalària ja va a l'alça i una acumulació de pacients podria comprometre la capacitat de resposta assistencial al gener, quan s'espera el tercer pic de casos.

De fet, la pressió hospitalària i les defuncions relacionades amb el covid, que ja superen les 17.000 durant tota la pandèmia, van en augment. Tal com s'esperava, vint dies després de l'acceleració de l'epidèmia a principis de mes que va obligar el Govern a desplegar mesures restrictives, el virus impacta de nou en l'àmbit assistencial amb 44 ingressos nous en 24 hores. La majoria es van contagiar fa deu dies o, fins i tot, durant el pont de la Puríssima i no durant el Nadal, com es podria arribar a creure. Les persones que s'estan infectant ara o ho han fet durant les festes ingressaran al gener.

Tot i que els serveis d'hospitalització i cures intensives encara esmorteeixen el cop i tenen marge de maniobra, ja hi ha 1.820 hospitalitzats a planta –un 8% més que fa quinze dies– i 376 persones ingressades a les unitats de cures intensives (UCI). Barcelona i la seva àrea metropolitana concentren el 70% dels pacients crítics, molts dels quals es van contagiar fa deu dies o, els més greus, durant el pont de la Puríssima.

Ingressos a l'UCI

Llits ocupats per totes les patologies (incloent-hi el covid) i només per malalts de covid

El degoteig de víctimes mortals tampoc no s'atura i aquest dimecres s'han sumat 98 defuncions noves reportades per les funeràries catalanes. La setmana que va del 21 al 27 de desembre han perdut la vida 256 persones al conjunt del país, un centenar de les quals els tres dies de Nadal. En deu mesos, el covid-19 ha causat un total de 17.044 morts, 987 de les quals aquest mes de desembre.

stats