Pandèmia
Societat 29/12/2020

Els hospitals avisen d’un gener “dur i complicat”

Creixen els ingressos, tant a l'UCI com a planta, a Barcelona i a l'àrea metropolitana nord

Gemma Garrido Granger
4 min
Persones fent cua per fer-se el test d'antígens

BarcelonaLes persones que seran hospitalitzades per covid al gener s'estan infectant ara o ho han fet durant les festes de Nadal. La cronologia, almenys sobre el paper, és força clara: primer ve l'acceleració de la propagació i l'augment dels contagis i, uns deu o catorze dies després, l'impacte als hospitals. Per això la sensació que impera entre els caps assistencials i de malalties infeccioses consultats per l'ARA és de calma tensa: esperen un mes de gener "dur, complicat i inestable" i albiren un pic assistencial després de Reis. Si bé asseguren que ara no viuen una situació crítica i que el degoteig de malalts encara és assumible –diuen que molts reben l'alta en pocs dies–, cap dels especialistes amaga la seva preocupació pels efectes que poden tenir Nadal, Cap d'Any i Reis en la transmissió del virus i l'ocupació hospitalària.

De moment, un de cada cinc llits convencionals ocupats així com gairebé la meitat dels crítics (47%) es dediquen al covid. Ahir mateix hi havia 1.776 hospitalitzats a planta –un 10% més que fa quinze dies– i 375 a les unitats de cures intensives (UCI), segons el departament de Salut. La pressió assistencial, doncs, s'està intensificant, sobretot a Barcelona i a l'àrea metropolitana nord. Totes dues regions concentren el 57% dels pacients més greus, molts dels quals han arribat les últimes setmanes perquè es van contagiar abans de l'enduriment de les restriccions, fa deu dies, o fins i tot durant el pont de la Puríssima.

Creix la pressió als hospitals catalans: segueixen disparades les hospitalitzacions i hi ha 37 nous pacients a les UCI

El cap de malalties infeccioses de l'Hospital del Mar, Juan Pablo Horcajada, adverteix que l'acceleració progressiva dels ingressos és preocupant. "Veníem d'una certa baixada a finals de novembre que es va truncar amb el pont de desembre i la desescalada, i van augmentar els contagis. Ara som en un altiplà inestable que ens suposa un increment important de les hospitalitzacions", explica Horcajada. De fet, al Mar hi ha 53 hospitalitzats i 18 a l'UCI en dues plantes per a malalts de covid. "Vam poder tancar una tercera planta al novembre i ara tornem a patir per si s'omplen. La reobertura de la tercera està al caure, d'aquí una setmana o 15 dies", anticipa Horcajada.

A l'Hospital Germans Trias i Pujol, un dels hospitals de referència que més pacients de covid atén, també s'ha observat un repunt en la pressió assistencial. "Però encara estem en una situació estable, tot i que amb xifres elevades, i seguim a l'espera del que pugui passar els pròxims dies", admeten els responsables del centre badaloní, que té 45 malalts crítics i semicrítics i 84 hospitalitzats en planta.

La imatge de l'"altiplà inestable" que assenyalen tant l'Hospital del Mar com el Germans Trias i Pujol defineix clarament l'evolució de les hospitalitzacions en pràcticament tots els centres de Catalunya: els últims vint dies, la corba d'ingressos a l'UCI ha oscil·lat poc (vegeu gràfic), movent-se entre els 317 i els 350 pacients, però després de baixar lleugerament els dies de Nadal, s'ha disparat. Tenir unes xifres basals tan elevades, avisen els experts, és arriscat: en cas de rebrot, el sistema sanitari es tensionaria massa.

Cert marge de maniobra

El degoteig de noves entrades a planta a través d'urgències també s'ha accelerat. "Fa deu dies teníem dos ingressos al dia de covid i ahir ja vam tenir-ne onze. I no podem oblidar que no partim de zero: encara hi ha malalts de la segona onada i el personal està fatigat després de nou mesos al peu del canó", afirma el coordinador del covid a l'Hospital Sant Pau, Pere Domingo. Així, i tot i que s'estan donant moltes altes a planta, explica, un terç de l'UCI ja està ocupada (17 pacients), i ahir van haver d'obrir una tercera sala per absorbir la demanda. "És difícil fer prediccions però tot apunta que les setmanes vinents no anirem a millor, sinó tot al contrari: seran dies complicats. L'impacte de Nadal el veurem al gener", alerta Domingo.

En aquest pronòstic també hi coincideix la directora de malalties infeccioses del Parc Taulí, Marta Navarro: "Probablement el gener serà molt dur i hi ha molta incertesa". Al centre sabadellenc hi ha 94 ingressats a planta i 23 a les àrees de crítics i semicrítics; amb tot, Navarro defensa que encara hi ha marge de maniobra. "Fa dies que esperem una acceleració dels ingressos encara més evident i, tot i que hi ha una tendència a l'alça, seguim donant moltes altes", assegura. Al Taulí s'estan atenent de mitjana deu casos nous de covid al dia. "Hem aconseguit molta experiència per avançar-nos. Sabem que ara vindran més pacients i ens hi anirem adaptant", conclou Navarro.

També a la Vall d'Hebron s'ha observat una acceleració de les urgències relacionades amb el coronavirus, amb pràcticament una trentena de visites diàries. "Ara hem d'estar alerta per les potencials entrades causades per les festes i Nadal, però farem tota la gestió interna per assumir-les", defensa la subdirectora assistencial de la Vall d'Hebron, Maria José Abadías. Des de l'hospital més gran de Catalunya, però, fan una crida a la calma. "Estem ocupats però no excessivament preocupats. A la primera onada vam atendre 800 persones, 200 a l'UCI, i fa un mes en teníem 150 a planta i 60 a l'UCI. Ara mateix en tenim 60 i 28, respectivament, per ara tenim un bon equilibri d'entrades i altes i una bona capacitat de creixement sense recórrer a la desprogramació d'activitat ordinària", diu Abadías.

Fonts de Salut xifren en 15.242 els llits disponibles arreu del país, 990 dels quals d'UCI, però el fet que la xifra d'ingressos augmenti o s'estanqui just abans que es pugui constatar l'abast real dels àpats nadalencs podria comprometre el sistema i despertar el temut fantasma del col·lapse sanitari. Unes conseqüències que precedirien la tercera onada i que no es començarien a reflectir en els indicadors fins ben entrada la setmana que ve.

stats