Societat 04/08/2014

Dissenyen una nova teràpia amb verí de vespa contra el càncer de mama

Científics de l'Institut d'Investigació Biomèdica proven amb èxit com aquesta substància 'in vitro' mata les cèl·lules tumorals

Acn
2 min

BarcelonaEls científics de l'Institut d'Investigació Biomèdica (IRB Barcelona) han dissenyat una nova teràpia basada en el verí de vespa per combatre el càncer de mama que consisteix a injectar aquesta substància a les cèl·lules tumorals per provocar la seva mort, i d'aquesta manera les cèl·lules sanes queden fora de perill. Tot i que els resultats publicats a la revista 'Journal of Controlled Release' són "prometedors" encara són molt preliminars, asseguren els experts a través d'un comunicat. El següent pas és comprovar-ne l'eficàcia en assajos 'in vivo' amb ratolins. Els autors s'han mostrat "molt optimistes" perquè la investigació prosperi i així es pugui utilitzar com a teràpia complementària en un futur.

Els científics de l'IRB Barcelona han provat amb èxit com amb verí de vespa injectat 'in vitro' a les cèl·lules tumorals del càncer de mama, aquestes cèl·lules moren mentre que les cèl·lules sanes continuen fora de perill. "Aquesta substància té la capacitat de formar porositat a la membrana plasmàtica cel·lular, hi penetra dins i, finalment, provoca la seva mort", ha explicat l'autor principal de l'estudi, Miguel Moreno.

El problema d'aquesta substància és que no podia ser utilitzada per la seva alta toxicitat i inespecificitat cel·lular, és a dir, que no només perjudicaria les cèl·lules tumorals sinó que també afectaria les cèl·lules sanes del pacient. Per això, els investigadors van dissenyar un mitjà per transportar la substància i aconseguir que s'acumuli de manera específica i controlada. Els experiments 'in vitro' mostren que la substància es distribueix de forma adequada dins de les cèl·lules tumorals i provoca la seva mort, mentre que les cèl·lules sanes, com els globus vermells, queden fora de perill.

stats