Societat 12/12/2019

Ditecsa: una història de números vermells i conflictes ambientals

La matriu de la companyia que ha cremat a Montornès va aixecar el concurs de creditors fa sis mesos

Xavier Grau
3 min
Diposit afectat per l'incendi, al costat de la nau, de la planta de Montornès

BarcelonaDitecsa, la companyia propietària de la indústria de Montornès en què dimecres es va produir un espectacular incendi que ha acabat contaminant greument el riu Besòs, acumula una història de conflictes. La planta de Montornès pertany a Ditecsa Soluciones Medioambientales SL, una empresa que té els orígens en Abengoa, que la va incloure en la seva filial Befesa. Quan fa tres anys Abengoa es va vendre Befesa al fons Triton, va segregar la part de solucions ambientals, que va vendre a Ditecsa, una enginyeria andalusa controlada per Gonzalo Madariaga que amb aquesta adquisició aconseguia d'una tacada la seva internacionalització.

Però l'empresa de Madariaga es va ennuegar amb la compra. Problemes a Colòmbia amb una turbina, conflictes fiscals a l'Equador i enfrontaments amb clients al Regne Unit i Alemanya van ser alguns dels fronts que se li van obrir a l'empresari. També va topar amb el govern de Múrcia, que va tancar la planta de l'empresa a Escombreras, a Cartagena, i amb Competència a Espanya. Tot plegat va derivar el desembre del 2018 en la presentació del concurs de creditors –l'anterior suspensió de pagaments– per la societat matriu Ditecsa.

Un procediment concursal que, no obstant, va anar més ràpid del que és normal. Només sis mesos després, el juny del 2019, el jutge mercantil donava el vistiplau al conveni amb els creditors i aixecava el concurs. Ditecsa aconseguia tirar endavant gràcies al suport del 54,8% dels creditors ordinaris. Segons l'informe de l'administrador concursal, era un deute concursal que pujava a 45 milions d'euros, però el conveni preveia una quitança de quasi la meitat per al passiu ordinari, de 35 milions d'euros, i el seu pagament en sis anys.

Madariaga havia de donar entrada a nous socis, que aconseguirien el 75% de les accions per capitalitzar l'empresa. Però la filial Ditecsa Soluciones Medioambientales quedava a mans de Madariaga, segregada de la matriu, que tornava al seu negoci tradicional d'enginyeria i instal·lacions industrials. Ditecsa Soluciones Medioambientales és propietària, a més de la planta de Montornès, de diferents instal·lacions de tractament i incineració de residus, com l'abocador de Nerva (Huelva), on hi va haver un incendi l'agost passat. Les mateixes instal·lacions també havien cremat un any abans, segons va denunciar Ecologistes en Acció.

Malgrat que la companyia ha anat millorant la facturació, el fet és que els últims anys els ha tancat amb pèrdues. Segons dades del Registre Mercantil, la matriu va facturar 57,7 milions el 2015, 72,05 milions el 2016 i 80,9 milions el 2017 (l'últim any disponible), però mentre que el 2015 guanyava quasi 300.000 euros, el 2016 va perdre 2,64 milions i el 2017 els números vermells van ser d'1,13 milions d'euros.

Pitjor és l'evolució de la filial Ditecsa Soluciones Medioambientales, de què depèn la planta del sinistre de dimecres a Montornès. Els comptes individuals presentats al Registre per la filial mostren una facturació de 45 milions el 2016, 49 milions el 2017 i 54 milions el 2018; i unes pèrdues que el 2016 van fregar els 34 milions, que es van reduir a 170.000 euros el 2017, però que el 2018 es van tornar a disparar fins als 8,5 milions d'euros.

Els conflictes

L'informe d'auditoria de la matriu, fet per E&Y, té un advertiment sobre el passiu de 30 milions el 2017. Un total de 12 milions del deute corresponen als bancs –Santander i Unicaja, principalment– i 13 milions, a proveïdors. A més, el deute pendent de cobrament a tancament del 2017 era de 20 milions d'euros, quasi el doble que un any abans. L'empresa es va veure afectada per la crisi d'alguns clients, com Abengoa, Isolux o Duro Felguera, a més de patir els problemes derivats d'un mercat internacional més difícil i la restricció del crèdit bancari.

A més, l'empresa va patir el 2016 un problema amb una turbina a Colòmbia, que la va portar a un litigi amb l'asseguradora, Allianz. Ara s'ha resolt, perquè s'ha venut el negoci en aquest país. Tecna Ecuador, filial del grup, va haver de pagar 478.476 dòlars americans després d'una inspecció fiscal respecte de l'impost de la renda dels anys 2013 i 2014, segons consta en l'informe de gestió. A més, el grup té una provisió constituïda de 4,5 milions per fer front als expedients mediambientals derivats del tancament de l'abocador de Cartagena, i hi ha una altra provisió d'1,8 milions per l'expedient obert per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

I dins del que és el propi negoci, la companyia ha tingut contenciosos que han frenat cobraments amb el fabricant de galetes Siro, per la construcció d'una planta al Regne Unit, i amb Iberdrola a Alemanya, tot i que la cort d'arbitratge d'aquest país ha donat parcialment la raó a Ditecsa i ha decidit que pot cobrar 3,4 dels 5,8 milions que reclama a l'elèctrica.

stats